İmam fırında bayıldı – Tatlılarım

Çok güzel bir hikayesi olan imamı bayıltıyoruz.

Bir rivayete göre imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızıyla evlenir. Gelinin gelinliğinde bolca zeytinyağı var. Gelin hemen her gün kocasına henüz adı konmamış bir yemek hazırlar. İmam bu yemeği büyük bir zevkle yedi. Bir gün imam, karısının zeytinyağı bittiği için yemek yapamadığını duyunca bayıldı ve o günden sonra imam, yemeğin adından sonra bayıldı.

Fırında bayılan imamın tarifi için önce aldığımız patlıcanları yıkayıp rengârenk gibi soyuyoruz.

Bir kaba tuz koyup patlıcanı alıyoruz, soğanın kabuklarını soyup piazı kesiyoruz.

Sarımsakları yıkayıp küp küp kesiyoruz, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı tencereye alıp tuz ve şeker ekleyerek kavurmaya başlıyoruz.

Soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kavurun. Yeşil biberi ve kapya biberi yıkayıp kurutup küçük küçük doğrayalım. Kuru soğanı koyuyoruz biraz biberle kavurduktan sonra doğranmış domatesleri ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp beş dakika pişirin.

Patlıcanı tuzlu sudan çıkarıyoruz, kurutuyoruz ve bitkisel yağ ile bir tavada kızartıyoruz.

Kağıt havlu serilmiş tepsiye aktarın. Yağı biraz daha döktükten sonra pişirdiğimiz tepsiye koyuyoruz.

Patlıcanın karnını açın. Haşlanan imamın çamurunu süzgeçe alıp suyunu süzüyoruz. Patlıcanın içine döktüğümüz suyu bölüştürün. Filtrelenmiş suyu tepsiye döküyoruz.

Çeri domatesleri ortadan ikiye kesip üzerlerine patlıcanları koyuyoruz. Altın kahverengi olana kadar önceden ısıtılmış bir fırında pişirin.

Servis tabağına alıp üzerine kıyılmış maydanozu ekleyin.

İmam hazır, fırında bayıldı.

Afiyet olsun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın