Fırında Helva Tarifi – Tatlılarım

Helva geleneği, Osmanlı İmparatorluğu’nda bugüne kadar var olan en güzel geleneklerden biridir. O zamanlar helva evlerinde yapılan helva sarayda servis edilirdi. Sohbet helvası gece yapılırdı. Helvanın işbirliği ve sorun yaratabilecek sorunları çözmede faydalı olduğuna inanılıyordu.

Helva sadece bir tatlı değil, bir sağlık kaynağıdır. İçerdiği alçıtaşı sayesinde bulaşıcı hastalıklara karşı korur. B vitamini kaynağıdır.Mide ve sindirim sistemini düzenler. Sedef hastalığı egzamaya iyi gelir. Susam ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günümüzde hala dini günlerde ve ikram olarak sunulmaktadır. Yapımı kolay, az malzemeli ve evde kolayca bulunabildiği için de popülerdir.

Karadenizlilerin dediği gibi, “Balık öldü diye balıktan sonra helva yiyeceksiniz”. Balıktan sonra neden helva yediğinizi hiç merak ettiniz mi? Çünkü balıklar sindirime müdahale ederek şişkinliğe neden olur. Daha sonra yenen helva bu etkileri ortadan kaldırır. Kolesterolü ortadan kaldırmaz. Genellikle balık yedikten sonra: En popüler çeşidi sıcak helvadır.

Sıcak helva, tahin helvasının fırında eritilmesiyle elde edilir. Helvayı küp şeklinde kesin ve sütle iyice karıştırın. 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi ve suyu ekleyin ve bir fırın tepsisine koyun. Üzerine biraz tereyağı dökün. Fırına atıp turbo ayarında 10 dakika sonra üstten hızlıca pişiriyoruz. Pişirme kabının kenarını iki parmakla helvanın ötesine geçelim, pişerken taşabilir.

Dilerseniz yağsız kavrulmuş fıstık veya fıstık ile süsleyerek servis yapıyoruz.

Fırında sıcak helva hazır.

Afiyet olsun..

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın