Humus, uzun yıllardır Türk mutfağında sevilen bir yemektir. Pilavın yanına en çok yakışan ana yemeklerden biri olan humus, etli bazen de etsiz olarak hazırlanabilir. Ancak nohut pişirirken yapılan bir hata zehirlenmelere yol açabilir. İlk başta herhangi bir belirti göstermese de vücuda zarar veren bu alışkanlık, besinin tüm besin değerinin israf edilmesine neden olur.
Nohut tıbbi bir baklagildir. Büyüklerimiz, nohutun içindeki ilaçlar yok olması için nohudu suda bekletirlerdi. Sonra bu suyu döküp nohutları bu şekilde pişiriyorlar. Ancak son zamanlarda pek çok kişi bu alışkanlığından vazgeçerek, nohutu doğrudan suya batırmadan pişiriyor, ya da bezelyeyi ıslattığı suyu ya da yemeğin içine kaynattığı suyu döküyor.
Haşlamak için sakladığınız suyu ve kaynar suyu kullanmamalısınız… Nohudu haşladıktan sonra bu suyu çöpe atıp yeni suyla yemeğinizi pişirmelisiniz. Bu hatayı yaparsanız yemeğinizin tüm besin değerini yok edebilir ve hatta bazı durumlarda gıda zehirlenmesine bile neden olabilirsiniz.
Pratik bir tavuk yemeği nasıl yapılır?
Şimdi sizlerle pratik bir nohut yemeği tarifi paylaşmak istiyoruz. Bu tarifle çok lezzetli bir nohut yemeği yapabileceksiniz.
Tavuk için pratik tarif
İhtiyac duyulan malzemeler:
Bizim yemek altı kişilikti.
500 gram nohut
4 yemek kaşığı kadar domates salçası
1 yemek kaşığı kadar su
2 büyük soğan
2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
(250 gr kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu) isteğe göre
Hazırlık aşamaları
Nohutları derin bir kaba koyun ve üzerine iki litre ılık su ekleyin. 12 saat suda bekletin. 12 saatten az suda bekletirseniz nohutlar yeterince pişmez ve iyi pişmez. 12 saatten fazla bırakırsanız dış yüzeyi yumuşar ve pişerken gevşeme sorunu olur. Bu nedenle 8 saatten az 12 saatten fazla tutmayınız.
Gelelim tavuk tarifine
Nohutları iki kez yıkayalım. Kabukların görünümü sizi rahatsız etmiyorsa kabuklarını çıkarmanıza gerek yoktur. Ancak mide probleminiz varsa çıkarmanızda fayda var.
Soğanı küpler halinde kesin, ardından domates salçasını suyla karıştırın. Domates salçasını sulandırmazsanız siz karıştırana kadar tencerede yanacaktır.
Etli yapacaksanız önce et küplerini iki üç dakika kavurun. Yağı tavaya koyun ve soğanlar pembeleşinceye kadar orta ateşte iyice karıştırın. Ardından salçayı ilave edip ara vermeden karıştırın. 3 dakika sonra nohutları ekleyin ve kızarana kadar 2 dakika hafifçe karıştırın. Böylece nohutların yumuşak olan dış yüzeyi yeterince sertleşecektir. Pişirme sırasında asla dağılmaz. Daha sonra 2 su bardağı su az ise 2,5 su bardağı su ekleyin, baharatları ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Baharat olarak tuz, karabiber ve pul biber kullanabilirsiniz. Dilerseniz servis yapmadan önce tuz ve baharat ekleyebilirsiniz.
Düdüklü tencere kullanmayı düşünmüyorsanız nohutları toplamda bir saat, yarım saat yüksek ateşte, daha sonra orta ateşte yarım saat pişirin. Ocağı kapatmadan önce pişme derecesini kontrol edin. Zevkinize göre sıçramışsa, kapağı kapatın ve soğumaya bırakın. Biraz canlıysa, yemeğinizi servis edebilirsiniz.
Humus tarifi işte bu kadar kolay. Kim deneyecekse eline sağlık.