Tarhana belki de dünyanın en lezzetli çorbalarından biridir. Genelde yazın hazırlayıp kışın tüketiyoruz. Tarhana yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterse de genellikle buğday ve bol baharatla hazırlanır. Salçalı veya salçasız olarak da hazırlanır ve ana malzemeleri yoğurt, un ve tuzdur. Genellikle salça ile satılan birkaç yemek kaşığı tarhana bile birçok insanı doyurmaya yeter.
Peki bu akort nasıl, sağlıklı ve doyurucu, çorbası nasıl yapılıyor? diye merak ediyorsanız, sizin için cevapları listeledik. İşte Tarhana tarifi ve Tarhana çorbası tarifi…
Tarhana nasıl yapılır?
- Ve
- köy yoğurdu
- tuz
- bez çanta
yapılışı
(Yoğurt kullanacağınız un miktarına göre ekleyeceğiniz için miktarını vermedik.)
Unu eleyin ve büyük bir kaseye dökün. Yoğurt ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Pürüzsüz ve hafif cıvık bir karışım elde ettikten sonra, önce ıslatın, sonra her tarafını tuzladığınız fasulye torbasına koyun. 8 gün oda sıcaklığında bırakın. Dokuzuncu gün puftan çıkarın ve güneşli bir yere yayın. Tartlar yumuşayıncaya ve elekten geçirilebilecek hale gelene kadar bekletin. İstenilen kıvama gelen tartı elinizle ovalayarak parçalayın. Daha sonra ince bir elekten geçirin. Güneşli bir yerde tekrar soğutun ve iyice kurulayın.
Tarhana çorbası tarifi
Dersler
- 150 gram bahis
- 100 gram kıyılmış et
- 1 domates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı su
- 1.5 litre ve suyu
- 1 çay kaşığı tuz
yapılışı
Öncelikle tartanı bir bardak suya batırıyoruz.
Tavaya tereyağı ekleyin. Eriyen tereyağına kıymayı ilave edip kavurun. Ardından rendelenmiş domatesleri ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra üzerine suyu ilave edin. Daha sonra ıslatılmış Tartuna’yı karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Kaynayana kadar pişirmeye, karıştırmaya devam edin. 10 dakika kaynattıktan sonra tuzu ekleyip karıştırın. Birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.