Yemeklerin tadını büyük bir ölçüde lezzetlendirebilecek olan tuzlar birçok kişinin damak zevkine hitap eder. Düşük miktardaki tuz aynı zamanda iyi bir mineral kaynağı olarak öne çıkar. Vücudun elektrot dengesinin sağlanmasına destek veren tuz, vücudunuzdaki bazı önemli süreçlerin aksamaması için önemlidir. Ancak yemeklerinizde tuz yerine iyi bir alternatif arıyorsanız farklı baharatları da deneyebilirsiniz.
İçerik Tablosu
Tuz Yerine Geçen Baharatlar Nelerdir?
Karabiber
Karabiber anti enflamatuvar ve antioksidan özellikleriyle dikkat çeker. Vücuda girdikten sonra serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı dokuların korunmasına yarar. Karabiberin özellikleri vücudun yüksek kan basıncına karşı korunmasını sağlar. Zaman içerisinde böbreklerin fonksiyonlarını geliştirerek sıvı süzülmesini daha pratik hale getirir. Karabiberin sağlık için birbirinden önemli faydalarının yanı sıra kilo vermeye yardımcı olduğunu ve ciltteki kırışıklıkları önlediğini de hatırlatalım. Karabiberi tuz yerine yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.
Kekik
En önemli baharat çeşitleri arasında yer alan kekikleri tuz yerine kullanabilirsiniz. Kekik vitamin, mineral, antiseptik, mantar karşıtı ve anti enflamatuvar özelliklere sahiptir. Doğal yağlar içeren kekik düzenli bir şekilde tüketilirse vücuttaki bağışıklık aktivitelerinin gelişmesine destek verir. Ayrıca solunum kaynaklı problemlerin oluşma riskinin düşmesine yardımcı olur. Kekik popüler birçok farklı gıda ile uyumluluk yakalayabildiği için popüler olan seçenekler arasında yer alır. Kekik sayesinde tüketeceğiniz gıdaları zenginleştirebilirsiniz. Tüm faydalarına rağmen kekik kullanımı ile ilgili bir uyarıda bulunalım. Piyasada satılan bazı düşük kaliteli kekik yağları ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek kadar zararlı olabiliyor. Bu nedenle her türlü baharat ve baharat yağlarının www.hayfene.com gibi güvenilir mağazalardan alınması önemli.
Kimyon
Yemeklere koyabileceğiniz düşük miktardaki kimyon, rafine edilmiş tuz kullanımını limitlemeye çalıştığınız dönemlerde yemeklerinize değişik tatlar ilave edebilmenizi sağlar. Serbest radikallerin olumsuz etkisini azaltmaya yarayabilecek antioksidan maddelere de kimyon sayesinde erişebilmeniz mümkün. Kimyonun düzenli tüketimi kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olur. Ciddi kardiyovasküler problemlerin oluşma riski de düşer. Kimyonu birçok farklı et çeşidi ve balık türüyle deneyebilirsiniz. Çorbalar, pirinçler ve sebzeler de kimyonun yakıştığı gıdalar arasında yer alır. Bu arada kimyonun zayıflatıcı etkisi olup olmadığını merak edenler için hemen belirtelim. Kişiye özel bir beslenme programı ve diyet ile desteklenmediği sürece kimyon tüketimi tek başına zayıflamanızı sağlamayacaktır. Ancak diyet ve egzersiz ile desteklendiğinde, yağ yakıcı ve ödem attırıcı özellikleri sayesinde kimyon tüketimi zayıflamanıza yardımcı olur.
Zencefil
Anti enflamatuvar ve sindirime yardımcı olabilen zencefil özellikle lezzetiyle öne çıkar. Tüketilen tuz miktarını azaltmaya çalışıyorsanız zencefil deneyebilirsiniz. Zencefilin baharatlı lezzetine ek olarak tıbbi faydaları olması önemlidir. Zencefilin öne çıkan faydaları arasında ağrı kesici etkisi, kolesterolü düşürüp, kan şekerini düzenlemesi, kanser riskini azaltması sayılabilir. Zencefil ayrıca mide bulantıları ve kusmaları önler. Özellikle kronik sabah bulantısı problemini önlemede ve hamilelik dönemi bulantı ve kusmalarına karşı zencefil tüketimi en etkili çözümlerden biridir. Yüksek bir gingerol konsantrasyonuna sahip zencefil farklı lezzetler ile eşsiz bir bütünlük yakalar. Ekmek ve kurabiyeler, meyve sebze smoothieleri, salatalar ve çorbalar için zencefil tercih edebilirsiniz. Böylelikle damak zevkinize uygun yiyecekler ortaya çıkarabilirsiniz. Meyve tozu ve barahatlar için dilerseniz Hayfene markasını da tercih edebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal dünyaca ünlü bir baharattır. Yemeklere verdiği özel turuncu rengiyle tanınan zerdeçal antioksidanlar açısından zengindir. Tuz kullanmadan yemeklerinize farklı bir lezzet kazandırmak isterseniz zerdeçalı tercih edebilirsiniz. Sindirime yardımcı olabilen ve antibakteriyel özellikleriyle dikkat çeken zerdeçal hastalık risklerinin düşük seviyelere inebilmesine yardımcı olur. Mucizevi faydaları olan zerdeçal bağışıklık sitemini güçlendirir ve enfeksiyon hastalıklarından korur. Bu nedenle uzmanlar sağlığınız için bir engel teşkil etmediği sürece günde 1 – 2 çay kaşığı zerdeçal tüketmenizi önermektedir. Zerdeçalı çorba ve salatalarınızda ya da yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz. Ancak unutmayın, zerdeçal kurkumin içermektedir ve kurkumin yağ ile çözünebilir bir maddedir. Bu nedenle zerdeçal tüketiminin yağ içeren yemekler ve besinler ile gerçekleştirilmesi en doğru seçimdir. Doğal olarak içinde yağ bulunduran yoğurt ile zerdeçal tüketimi en popüler ve faydalı tüketim yöntemlerindendir.
The post Yemeklerinizde Tuz Yerine Kullanabileceğiniz Baharatlar first appeared on Ferishtah.com.
The post Yemeklerinizde Tuz Yerine Kullanabileceğiniz Baharatlar appeared first on Ferishtah.com.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]