Soğuk Çay Yapımı – Ferishtah.com

15 dak.

Hazırlama Süresi


7 – 8
bardak
Kaç Kişilik

Soğuk çay yapımı nasıldır ve klasik soğuk çay için gereken malzemeler nelerdir merak edenler için gerçekten enfes bir tarif. Mutlaka deneyin, bayılacaksınız. Şeker veya bal miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz içine 2 – 3 adet karanfil de ekleyebilirsiniz. Çok güzel bir aroma veriyor ama çocuklar tercih etmediği için ben karanfil eklemeden hazırlıyorum. Buyrun başlayalım.

Malzemeler

  • 1 litre kaynamış su
  • Yarıım litre oda sıcaklığında su
  • 3 adet poşet çay ya da 3 yemek kaşığı toz çay
  • 5 adet limon
  • 1 su bardağı toz şeker ya da yarım su bardağı bal
  • İsterseniz 4-5 dal nane

Soğuk Çay Yapımı

  1. 1 litre sıcak suya siyah çayı atın ve demlenmeye bırakın.
  2. 5 adet limon kullanacağız. Bunlardan bir tanesinin kabuğunu limonun kabuğunun altındaki beyaz kısımlara çok ulaşmayacak şekilde ince şeritler halinde soyun. Ardından kabuğunu soyduğunuz limon ve diğer limonlardan üçünün yani toplam 4 limonun suyunu sıkın. Kalan son limonu da ince ince dilimleyin.
  3. Demlemiş olduğunuz çayı 2 litrelik bir sürahi ya da kaba dökün. Eğer toz çay kullandıysanız süzgeçten geçirerek çayı süzdürün.
  4. Limon kabuklarını ve limon dilimlerini hala sıcak olan çaya atın.
  5. Toz şeker ya da bal kullanacaksanız balı ilave edin.
  6. Güzelce karıştırın, şeker veya balın tamamen erimesini sağlayın.
  7. Kullanacaksanız taze naneyi de bu aşmada ilave edin.
  8. Ardından oda sıcaklığındaki yarım litre suyu ekleyin.
  9. Son olarak limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
  10. Üzerini kapatıp oda sıcaklığına gelene kadar bekletin ardından buzdolabında iyice soğuyana kadar bekletin.
  11. Buz eklediğiniz bardaklarda servis yapın.

Buzdolabında 2-3 gün tazeliğini muhafaza edebilecek nefis soğuk çay hazır. Nane kullandıysanız 2. gün çaydan naneleri çıkarmanızı öneririm.

Afiyet olsun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın