Su Böreği, Türk mutfağının en ünlü börek tariflerinden biridir. Daha çok İç Anadolu ve Konya’da yapılan ve beğenilen sulu böreğin yapılışı adeta bir sır. Herkesin kendi formülü vardır. Suya eklenen peynirle mi yoksa sodayla mı hazırlandığı hep merak uyandırır.
Pek çok kişiye göre su böreği soda ile hazırlanmaktadır. Tabii ki daha lezzetli. Ancak sunacağımız tarif hem lezzetli hem de kolay! Tavada kolayca hazırlanır. Peynirin yanında patates var. Doygunluk arttıkça haz da artar.
Kızarmış su ile yapılan bu kolay börek tarifini denediğinizde umarız beğenirsiniz. Afiyet olsun!
Dersler
- 2 adet hazır yufka
sos malzemeleri
- 2 yumurta
- 100 gr tereyağı
İç harç bileşenleri
- 2 patates
- 1 soğan
- 1 su bardağı krem peynir
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- tuz
- karabiber
- acı biber
en iyi malzemeler
- 1/2 çay kaşığı yağ
- bunlar
yapılışı
Öncelikle patatesleri soyup rendeleyin. Ardından suyu iyice sıkın. Soğanları doğrayın.
Yağı eklediğiniz tavaya önce soğanları ardından patatesleri ekleyin. İyice kavrulduktan sonra baharatları ekleyip ocaktan alın. Sonra soğumaya bırakın. Soğuyan iç harca en sevdiğiniz çedar peyniri, tül, küflü peynir veya lor peyniri ekleyin ve iyice karıştırın.
Sos için yumurta ve eritilmiş tereyağını bir kapta çırpın.
İlk pastayı geniş bir alan yapın. Bir fırça yardımıyla sosu her tarafına sürün ve iç harcından uzunlamasına yayın. Rulo şeklinde yuvarlayın. Tereyağı ile yağladığınız tepsinin ortasına gül salçası gibi yuvarlayarak koyun. Diğer folyoya da aynı işlemi yaptıktan sonra tepsideki yufkanın etrafına sarın.
Hamurun üzerine biraz su dökün ve 3 dakika bekleyin. Ardından suyu hemen boşaltın. Daha sonra yağı bir fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte altın sarısı olana kadar pişirin.