Adana’nın en sevilen içeceklerinden biri olan şalgam suyu kültürümüzde büyüleyici bir yer kaplar. Öyle ki Türk mutfağında eksik olmayan şalgam suyu artık özellikle Balkanlar’da pek çok kişi tarafından tüketiliyor.
Türkiye’de sıklıkla balık ve kırmızı et yemeklerinin yanında yenen şalgam suyu başlı başına bir mucizedir.
“Hürriyet” gazetesinin yayınladığı haberde. Şalgam suyunun mucizevi faydalarına değiniliyor: Şalgam suyunun kalp sağlığına faydalı olduğu söylenirken, akciğerleri ve solunum yollarını temizleyen bir özelliği olduğu da kaydedildi.
Adana mutfağının vazgeçilmez içeceklerinden biri olan şalgam suyunun eklem rahatsızlıklarına faydalı olduğu için egzersiz yapan kişiler tarafından tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. Kas ağrılarına iyi gelen şalgam suyunu egzersiz sonrası yemek kas ağrılarına faydalıdır.
İdrar söktürücü özelliği bulunan şalgam suyu başlı başına bir mucizedir.Şalgam suyu potasyum, kalsiyum ve demir içerdiği için dişleri ve kemikleri koruyan bir içecektir.
Yatmadan önce içerseniz…
Öte yandan uzmanlara göre yatmadan önce karalahana suyu içmek gece boyunca bağırsaklarınızı daha çok çalıştırır ve sabah uyandığınızda tuvalete daha iyi gitmenizi sağlar. Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız yatmadan önce bir bardak lahana suyu içmek bağırsaklarınızı temizlemenin yanı sıra sabah uyandığınızda kabızlıktan kurtulmanıza da yardımcı olur.
Şalgam suyu sıcak ve baharatlı olmasa da iki şekilde yenebilir.
Ancak araştırmalar, baharatlı lahana suyunun daha faydalı olduğunu gösteriyor. Baharatlı şalgam suyu kış aylarında sadece bağışıklık sistemini korumakla kalmaz, aynı zamanda güçlü bir vücuda sahip olmanızı sağlar.