Aşçılar için taş yapacaksın, Malatya usulü bulgurlu köfte



Lahana köftesi, Türk mutfağının en farklı yemeklerinden biridir. Lahana denilince elbette aklımıza yağda kızartılmış bir yemek çeşidi gelir. Ama beklendiği gibi değil. Bunu görenler ilk lahana sarması sanıyor. Ancak köfte denilmesinin sebebi içlerindeki bulamaçta gizlidir. Adını bulgur ve kıymanın çiğ köfte yapar gibi yoğrulmasından almıştır. Ayrıca sarılmanın şekli ve inceliği tamamen farklıdır ama yemek yemek çok hoştur.

Umarım denediğinizde beğenir ve sevdiklerinizle paylaşırsınız. Afiyet olsun!

Dersler

  • orta boy lahana
  • 250 gram kıyma
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • bunlar

sos malzemeleri

  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • karabiber

yapılışı

İlk olarak lahana yapraklarını kaynar suda 5 dakika haşlayın. Daha sonra başka bir kaba alıp 2-3 dakika soğuk suda bekletin. Ardından suyu boşaltın.

Sos için soğanları halka halka doğrayın. Daha sonra yağları ilave ettiğim tavada kızartın. Ardından salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Son olarak karabiberi ekleyip ocaktan alın.

Kıymanın üzerine bulguru, doğranmış soğanı ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin. Ardından istenilen miktarda tuz ve karabiber ekleyin. Ara ara su ilave ederek güzelce yoğurun. Lahana yapraklarının ortasına çiğ köfte kıvamındaki hamuru koyun ve kenarlarını katlamadan azar azar ince bir şekilde yuvarlayın.

Sosu başka bir kaba aktarın ve içine lahanayı koyun. Üzerine sosu dökün. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar sıcak su dökün. Orta ateşte 40-45 dakika pişirin.

Yorum yapın