Tarif çeşitleri
Dersler
- patlıcan 1 orta boy
- havuç, 1
- kabak, 1
- Kapya kırmızı biber, 1
- tatlı biber, 2
- domates, 2
- soğan, 2
- Sarımsak 5-6 diş
- tuz
- Pudra şekeri, 1 yemek kaşığı
- zeytinyağı 1 tatlı kaşığı
- Fesleğen 1 avuç
- karabiber
yapım türleri
- İlk önce çeşitli patlıcanları soyun. Parmaklar halinde 5-6 cm kesin.
- Ardından soğanları soyun ve hilal şeklinde doğrayın. Bir yemek kaşığı tuzla ovun, suyunu sıkın ve bir süre bekletin.
- Sarımsak ve domatesleri soyup rendeleyin. Havuç ve kabakların kabuklarını soyup biberlerin çekirdeklerini çıkarın. Sebzeleri patlıcanla aynı şekilde kesin.
- Tüm sebzeleri büyük bir tencereye koyun. Üzerine doğranmış soğan, sarımsak ve rendelenmiş domatesleri yayın.
- Şeker, tuz, fesleğen ve karabiber serpin. Sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirin.
- Sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Her türlü yemeği pilav ile servis edebilirsiniz.
Tarif çeşitleri hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler
Patlıcanı soyduktan sonra 20 dakika marine etinde bekletin. Böylece kararmalarını önleyebilir ve acı tadı giderebilirsiniz.
- Islatılmış patlıcanları bir kağıt havluyla kurulayın ve fazla suyundan kurtulmak için sıkın.
- Sarımsakları ezerek kullanırsanız yemeğin lezzeti daha lezzetli olacaktır.
- Yemeğe toz şeker ekleyerek lezzetini dengeleyebilirsiniz.
- Servis ederken üzerine bir kaşık yoğurt koyarak sunum yapabilirsiniz.
- Türk çeşidinin bir porsiyonu 50 kaloridir. İçindeki etin kalori değeri yaklaşık 75’tir. Sebzelerle hazırladığınız yemek türü lif ve vitamin açısından oldukça zengindir. Bu nedenle diyet menülerinde yer alan besinler arasında yer alır.