Börek, Türk mutfağının en ünlü böreğidir. Peynirli, patatesli, ıspanaklı, kıymalı, pırasalı olmak üzere birçok çeşitte hazırlanır. Patates ve peynirli turta dışında, diğer kekler biraz zor. Ayrıca zaman alır. Ancak sunacağımız tarif basit, doyurucu ve lezzetli!
Çıtır patatesli börek, hazırlaması en kolay börek tariflerinden biridir. Harika dolgusu ve çıtır çıtır yapan sosuyla harika. Üstelik kahvaltı sofralarına çok yakışıyor. İster ekmek yerine ister sıcak meze olarak yiyebilirsiniz…
Umarız denediğinizde beğenirsiniz. Afiyet olsun!
Dersler
- 3 adet hazır yufka
İç harç bileşenleri
- 5 patates
- 50 gr. çedar peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kekik ve karabiber
sos malzemeleri
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
en iyi malzemeler
- 1 yumurta sarısı
- Susam/Çörek otu
yapılışı
İlk önce patatesleri soğuk, tuzlu suya koyun. Sonra kaynamaya bırakın.
Patatesler haşlandıktan sonra kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Rendelenmiş kaşar peyniri ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
Sos için sıvı yağ ve sütü iyice karıştırın.
Her yufkayı 6 eşit üçgene bölün. Daha sonra sosu bir fırça ile sürün. Folyonun geniş kenarına iç harcı koyup yaylı rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine alt tarafı alta gelecek şekilde dizin.
Kalan sosa yumurta sarısını ekleyin ve iyice çırpın. Hamurun üzerine yayın. Susam veya çörek otu serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.