Yüksek demir ve potasyum içeren, kan şekerini dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendirip, kilo vermeye yardım eden avokadonun faydaları saymakla bitmiyor. Avokado, insan sağlığı için en faydalı meyvelerden biridir. Avokadoyu rahatça yiyebilmek ise biraz özen ister. Peki avokado nasıl yenir?
İlk etapta avokadonun yumuşamasını, yani olgunlaşmasını beklemek önem taşır. Ağaçtan koparıldığı ilk zamanlar sert hâlde olan bu meyve, sertliğini yaklaşık 1 hafta boyunca korur. Bu süreçte acı olduğu için tüketilmeye uygun değildir. 1 hafta oda sıcaklığında bekletirseniz rengi koyulaşan ve yumuşamaya başlayan avokadonuzu rahatlıkla tüketebilirsiniz. Olgunlaşma sürecini hızlandırmak için avokadonun yanına elma gibi meyveler koyarak poşetleyebilirsiniz.
İçerik Tablosu
Avokado Nasıl Seçilir?
Avokado olgulaşmadan önce yemesi zor bir meyve olarak bilinir. Başlangıçta rengi yemyeşildir ve yapısı son derece serttir. Isırarak tüketmek epey güç olabilir. Tüketmek için olgunlaşmış avokadoları seçmek faydalı olur. Bu mümkün değilse, alınan avokadoyu 4-5 gün bekletmek de yeterli olacaktır. Avokadonun olgunlaştığını, yumuşak bir yapıya ve koyu bir renge sahip olmasından anlayabilirsiniz.
Avokadonun olgun olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bunu öğrenmek için avokadonun üzerine başparmağınız ile hafifçe bastırın. Şayet parmağınız iz bırakıyorsa, meyve olgun demektir. İz oluşmuyorsa, avokadoyu birkaç gün bekletmek gerekir. Avokadoyu bekletirken bu sürenin çok fazla uzamamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde içi bozulabilir, tadı kötüleşebilir ve sağlık için riskli hâle gelebilir.
Avokado Nasıl Soyulur?
Hem sağlıklı hem de lezzetli beslenmek isteyenler için günde yarım avokado tüketimi ideal olacaktır. 100 gramlık bir avokado ortalama 165 kaloridir. Yeterince olgunlaşmış olan avokadoyu ortadan ikiye bölün ve içindeki büyük çekirdeği çıkarın. Sonrasında dilerseniz kabuğunu ince şekilde soyabilir ya da içine bıçakla enine ve boyuna kesikler atabilirsiniz. Ardından bir kaşık ile avokadonun içini çıkarın. Her iki şekilde tüketmek de lezzetli olacaktır. Fakat avokadoyu smoothie içerisinde ya da püre hâlinde tüketmek isteyenler, kaşıkla çıkarabilir.
Avokado Nasıl Dilimlenir?
Avokado her öğün güvenle tüketilebilen bir meyvedir. Sandviçlerde ya da salatalarda kullanılabileceği gibi, ara öğün atıştırmalığı olarak da tercih edilebilir. Fakat eğer atıştırmalık olarak tüketecekseniz, soymak daha doğru olacaktır. Avokadoyu ortadan ikiye bölün ve içindeki büyük çekirdeği bırakın. Hemen ardından yarım avokadonun kabuğunu ince zar hâlinde soyun. Sonrasında istediğiniz büyüklükte dilimleyerek kullanabilirsiniz.
Avokado Nasıl Yenir, Nasıl Tüketilir?
Avokadonun lezzetine varabilmek için üstüne bir tutam tuz ve karabiber serpebilirsiniz. Aynı zamanda biber, balzamik sirke ve limon suyu gibi farklı unsurlarla da lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. İkiye bölüp çekirdeğini çıkardıktan sonra parçalara ayırabilir, üstüne balzamik sirke, karabiber ve tuz ekledikten sonra karıştırarak afiyetle yiyebilirsiniz.
1. Avokadolu Yumurta
Avokado nasıl yenir diyorsanız, bu leziz meyveyi yumurta ile denemelisiniz. Çekirdeğini çıkardıktan sonra, avokadonun içine bir adet yumurta kırın. Bu şekilde fırına sürün, pişirin ve afiyetle tüketin.
Diğer bir tarifle, tavada pişen yumurtaya da avokado parçaları ilave edebilirsiniz. Avokadonun yanmaması için, yumurtanın pişmesine yakın ekleyin. Daha diri şekilde tüketmek isterseniz yumurtanız piştikten sonra da avokado ile süsleyebilirsiniz. Biraz da rendelenmiş peynir süslemesiyle işlem tamamlanmış olacaktır. Tuz ve karabiber eklemeyi de ihmal etmeyin.
Tarif için: Fırında Yumurtalı Avokado
2. Avokadolu Salatalar
Salatanın içerisinde de avokado kullanabilirsiniz. Meyvenin içeriğindeki yağ ve liflerden gelen ekstra kaloriler, uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Bu sayede kişinin kalori alımını da azaltır. Avokado eklemek, salataları daha doyurucu bir öğün hâline getirir.
3. Çorbalara Avokado
Avokado çorbalar ile birlikte de tüketilebilir. Çorbalara hem lezzet katar hem de çorbaları daha doyurucu kılar. Avokadoyu çorbalara eklemek için çatalla ezmek ve içerisine gereken miktarda su ekleyerek pürüzsüz hâle getirmek önem taşır. Avokado tam olgunlaşmadıysa, çorbaya dâhil etmek çorbanın acılaşmasına neden olur. Bu nedenle avokadonun olgunlaşmasını beklemeniz gerekir. Böyle bir vaktiniz yoksa yemeye hazır olan olgunlaşmış avokadoları da satın alabilirsiniz.
4. Kızarmış Ekmekle Avokado
Kızartılmış avokadoyu tereyağı ya da margarin formunda kullanabilirsiniz. Tostunuzun ya da sandviçinizin üstüne avokadoyu yayabilirsiniz. Böylece atıştırmalık öğününüze vitamin ve mineraller eklemiş olursunuz.
5. Avokadolu Soslar
Avokado sos olarak kullanıma uygundur. Tacos ve cips gibi leziz Meksika yemeklerinin üstüne serpmek için uygundur. Ayrıca Avokado dilimleri burgerler, sandviçler ve pizzalar için ideal bir seçenektir.
6. Humuslar, Ezmeler, Mezeler
Avokado humus yapımında kullanılabilir. Humusun zengin yapısına avokado dâhil etmek, besinin lifini ve sağlıklı yağ içeriğini artırır.
7. Smootiler, İçecekler
8. Avokadolu Dondurmalar, Tatlılar, Hamur İşleri
9. Ve Tabi Sushi Yapımında
Avokado, sushi rulolarının yapımında da yaygın olarak kullanılır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]