Siyez buğdayı, modifiye edilmemiş tek başlı buğdayın atasıdır. Ülkemizde ağırlıklı olarak Kastamonu yöresinde yetişmektedir. Siyez buğdayı, un yapmak için taş değirmenlerde öğütülür.
Siyez ekmeğinin iyiliğini yerken hissedebilirsiniz. Şişkinlik yapmaz, doyurucudur, mükemmel sindirime sahiptir. Antioksidanlar ve lif ile bağırsak dostu. Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır ve beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Baton kalıbında küçük bir somun yapın ve tadın. Şifa olsun.
Mayayı biraz ılık su ve şekerle ıslatıp karıştırıyoruz. Mayayı hemen kullanacaksanız unun içine koyun. Çünkü ıslanmıyor.
İlk olarak iki su bardağı un arasına eleyin ve çözünmüş mayayı dökün. Bir bardak ılık su ekleyin. Spatula yardımı ile kenardan ortaya doğru karıştırarak ön mayalanma oluşturun. Unun geri kalanını yavaşça kenardan ekleyin ve tuzu dökün. Mayayı karıştırmadan tuzu atmayın. Tuz mayayı öldürecektir.
1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Hamuru elinizle toplamaya başlayın. Ele yapışan yumuşak bir hamur alın, hanur tabağını örtün ve mayalanması için ılık bir yere koyun. Kabı ıslak bir bezle kapatabilir, yiyecek filmine sarabilir veya bir torbaya koyabilirsiniz. Bu şekilde bir gece önceden yapıp buzdolabında soğutup sabah çıkarıp sıcakken pişirebilirsiniz.
Yükselen hamuru tezgaha alın. Bir süre yoğurun ve havasını alın. Elinizle bastırın ve tabağın boyutuna kadar açarak katlayarak birkaç kez tekrarlayın. Baton kalıbına göre ekmek hamurunu yapın.
Yağlanmış kalıba koyup biraz bekleyin. Kes. Yağ sürün ve ellerinizi ovun. Susam, siyah kimyon serpin.
Dökülmeyi önlemek için fırının altına bir kap su koyun.
170 C’ye ısıtılmış fırına koyun. Yarım saat sonra 200 C yapın. Kızardığında çıkarın. Kalıptan çıkarın ve bir beze sarın. Kaplamak için kesebilirsiniz. Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]