Mercimek köftesi tarifi için malzemeler;
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 orta boy soğan
- 1 buçuk çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
- 6-7 adet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 buçuk çay kaşığı pul biber
- 1 buçuk çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kimyon
sunum için gerekli malzemeler;
- 1 orta boy limon
- 10-15 buruşuk yaprak
Mercimek köfte tarifi nasıl yapılır?
- Öncelikle mercimekleri bol su ile yıkayıp derin bir tencereye koyalım.
- Üzerine sıcak su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın.
- Suyunu çekmeye başlayınca ince bulguru ilave edin ve suyu tamamen çekildiğinde ocaktan alın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve ince bulgur bulgur şişinceye kadar 20 dakika dinlendirin.
- Geniş bir tavaya sıvı yağı ekleyin ve orta ateşte iyice kızdırın.
- Kuru soğanı soyun ve küçük küpler halinde kesin.
- Daha sonra kızgın yağa ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
- Ardından biber salçası, salça, tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon ekleyip soğanlarla birlikte 3-4 dakika daha kavurun.
- Ocaktan alıp dinlendirilen bulgur ve mercimeklerin üzerine ekleyelim.
- Domates salçasını iyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
- Maydanoz ve yeşil soğanı doğrayın.
- Soğuyan mercimeklerin üzerine ekleyip iyice yoğurun.
- İki yemek kaşığı mercimek köftesini alıp hurma ağaçlarıyla sıkarak şekil verelim.
- Servis tabağına alın.
- Limonu ve yoğurdu yıkayıp limonu dilimleyip mercimek köftesi ile servis edelim.
Herkesin tadını çıkarın.