Simit veya peynirli börek, Türk mutfağının en popüler kahvaltılık ürünlerinden biridir. Sadece kahvaltıda değil, çayın yanında ikram olarak da servis edilir. Bazen yoğun iş temposu nedeniyle fırsat bulamayanlar öğle yemeğini çay veya kahve eşliğinde yerler. Ancak son zamanlarda artan fiyatlar ne yazık ki kahvaltı keyfini de etkiledi. Bu nedenle evde simit veya yufka yapımı önemli ölçüde artmıştır. Üstelik hem daha hesaplı hem de lezzetli!
Simit Poğaça, kabarık dokusu ve kaşar dolgusu ile hem doyurur hem besler. Üstelik uzun süre bozulmaz. Hazırlık aşamasında sizi yormayan Simit Poğaça Peyniri tarifimizi denediğinizde umarız beğenirsiniz. Afiyet olsun!
Dersler
- Bir buçuk su bardağı süt
- bir buçuk su bardağı su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant kuru maya
- Yarım yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı tuz
- 4.5-5 su bardağı un
İç harç bileşenleri
- 100-150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
en iyi malzemeler
- 1 yemek kaşığı pekmez
- bir buçuk su bardağı su
- susam bardağı
yapılışı
Öncelikle ılık süt, ılık su, şeker ve kuru mayayı bir karıştırma kabına alın. karıştır. Mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika kadar bekleyin. Ardından yağı ekleyip karıştırın. Daha sonra kontrollü bir şekilde tuz ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini streç film ile kapatıp mayalanması için 45-60 dakika bekleyin.
Bu arada susamları yapışmaz yüzeyli bir tavada rengi değişene kadar kavurun.
Su ve pekmezi bir kapta iyice karıştırın.
Bitmiş hamurdan havayı alın ve mandalina büyüklüğünde parçalar halinde kesin. Elinizle açın ve ortasına kaşar peynirini koyun ve yuvarlayın. Daha sonra pekmezli suya batırın ve çıkarın. Sonra susuzluk.
Yağlanmış fırın tepsisine veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Soğuk fırına verin ve 180 dereceye ayarlayın. Altın kahverengi olana kadar pişirin.