Ev Yapımı Yoğurt Yapımı, Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?
30 yıldır evde yoğurt yapıyorum.Yoğurtla yemek yiyenlerdenim, yemekle yoğurt yemeyenlerdenim. Çok faydalı buldum. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve birçok yemekte kullandığımız yoğurt, sağlığımızı inşa eden bir probiyotiktir. Besinler açısından zengindir. Laktik asidin fermantasyonu ile elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente süttür. Herhangi bir sütten yapılan yoğurt çok faydalıdır. Makineler ile hazır yoğurtlar birçok kişinin ihtiyacına ve zevkine sunulmaktadır. Köy sütü dediğimiz pastörize edilmemiş bir üreticiden alınan sütün kaynatılıp fermente edilmesiyle yapılan ev yoğurdu her zaman 1 numaradır. Evde yoğurt şifa kaynağıdır, mineraller ve vitaminler açısından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ev yapımı yoğurt yapmak için 5 kg’lık büyük bir süt kabım var. Önce sütü tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz. Yüksek ateşte kaynatmayın, sütün yarısı buharlaşacaktır. Karıştırarak ve havalandırarak 10 dakika pişirin. Kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Kaymak istemiyorsanız, kontrol edebilirsiniz. Ara sıra parmağımızla bakarız, parmağımızı süte batırdığımızda 8’e kadar sayarız. Orada durabilirse, kaynamaya hazırdır.
Sütü kaynattığım tencereye dökeceğim. Bir kaseye 5 yemek kaşığı ev yoğurdu koyuyoruz. Mayalama maddesi olarak kullanılacak yoğurt da ev yapımı olmalıdır. Her kilogram için bir yemek kaşığı yeterlidir. Sütü mayalı yoğurda yavaş yavaş ekleyin ve karıştırarak ısıtın. Yavaşça dökün ve karıştırın.
Üzerine kevgir kapatıyoruz. Delme nedeniyle buhar buharlaşır. Kapağı kapatmıyoruz. Sonra içine buhar girer, su olur.
Tencereyi sarıyoruz. 4 saat sonra mayalanmış yoğurt yerleşmiştir. Kapağını kapatmadan açıp 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kapağını kapatabilirsiniz.
Ev yapımı yoğurdunuz yemeye hazır. Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]