Kıymalı Mantı için Malzemeler
Dışı için;
- 3 orta boy haşlanmış patates
- 1 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
İç harç için:
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 orta boy soğan
- 250 gr dana kıyma
- 2 orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kara biber
yukarı:
- 1 kase yoğurt
- 2 yemek kaşığı yağ
- 3 çay kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 1 buçuk çay kaşığı nane
Patatesli mantı tarifi nasıl hazırlanır?
- Öncelikle haşlanmış patatesleri geniş bir kaba alıp püre haline gelene kadar ezelim.
- Maydanozu güzelce yıkayıp ince ince doğrayalım ve püre haline getirdiğimiz patateslerin üzerine ekleyelim.
- Karabiber, tuz ve acı biberi ekleyip karıştırın.
- Bir yemek kaşığı patates püresini alıp elimizle yuvarlayalım.
- Yuvarlak pürenin ortasını parmağımızla sıkıştıralım ve kenarlarını biraz gevşeterek kaseye çevirelim. (Kenarları çok fazla gevşetmemeye dikkat edelim. Fazla küçültürsek harcı uygularken dağılabilirler.)
- Patates püresi bitene kadar bunu yapalım. Geniş bir servis tabağına dizin.
- Daha sonra iç harcı için bir tavaya sıvı yağı koyup iyice kızdıralım.
- Soğanları ekleyip rengi açık kahverengi olana kadar kavurun.
- Kıyılmış eti ekleyin ve kızartın.
- Domatesleri güzelce yıkadıktan sonra kabuğunu soyup rendeleyelim ve kavrulmuş dana etine ekleyelim.
- Ardından karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Domatesleri biraz suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve ısının çıkması için 5-10 dakika bekleyin.
- Patates kaselerine kıymalı harcımızı dolduralım.
- Yoğurdu bir kapta güzelce çırpalım ve kıymayla dolu tabaklarımızın üzerine birer yemek kaşığı kadar yayarak ekleyelim.
- Yağı bir cezvede ısıtıp salça, nane ve kırmızı biberi ekleyerek soteleyelim.
- Kızarttıktan sonra patates kaselerinin üzerine dökelim ve servis edelim.
Herkesin tadını çıkarın.