Dünyada eşi benzeri olmayan çeşitlilik ve lezzete sahip Hatay yemekleri zengin bir tarihin ve kültürel mirasın temsilcileridir. Sadece sıcak yemek olarak 700’e yakın çeşide sahip olan Hatay mutfağı, mezeleri de dahil edince gastronomi alanında tüm dünya mutfakları içinde en çok çeşitliliğe sahip mutfaklardan biri olarak öne çıkıyor. Ünü tüm dünyaya olduğu gibi tüm yurda da yayılmış olan Hatay usulü yemekler arasından sizler için derlediğimiz tariflerimize bayılacaksınız. Buyrun meşhur Hatay yemekleri nelerdir, Hatay’da ne yenir hep birlikte lezzetli bir Hatay yöresi yolculuğuna çıkalım.
İçerik Tablosu
1. Hatay Usulü İçli Köfte: Oruk
“İçli köfte” yerine Hatay’da “oruk” olarak adlandırılan bu müthiş lezzetin özelliği, hamurunun içine dövülmüş et konulması. Harika ötesi iç harcı ve özel köfte hamuruyla hazırlanan, arzunuza göre nar gibi kızartarak ya da fırında pişirebileceğiniz içli köfte Hatay’ın en meşhur yiyeceklerinden.
Tarif için: Hatay Usulü İçli Köfte Tarifi
2. Oruklu Yoğurt Çorbası: Yoğurt Aşı
Hatay mutfağına ait çorbalar arasında en güzel lezzetlerden biri yoğurt aşı çorbası. Hem yetişkinler, hem de çocuklar için sağlıklı çorbalar arasında yer alan bu çorba, oruk malzemelerinden kullanılarak hazırlanıyor. O nedenle yörede oruk hazırlandığında genellikle yanında çorba olarak da yoğurt aşı pişiriliyor.
Tarif için: Yoğurt Aşı Çorbası
3. Üç Adı, Eşsiz Tadı Var: Tepsi Oruğu, Sini Oruğu ya da Sini Köfte
İçli köfte yapımı bazılarına zor gelebilir, ya da yapımı usun sürdüğü için bazen pratik ve daha çabuk yapılabilecek içli köfte alternatifine ihtiyacınız olabilir. İşte o zamanlarda imdadınıza tepsi oruğu yetişir. İçli köfte hamurunun tepsiye basılması ve ortasına cevizli kıymalı iç harcın ilave edilip, üzerinin yine köftenin hamuruyla kapatılması ile hazırlanan tepsi oruğu pişirildikten sonra dilimlenerek servis yapılıyor.
Tarif için: Tepsi Oruğu
4. Hatay Usulü Biberli Ekmek
Bol baharatı, salçası ve soğanıyla tadına duyulmaz bir başka Hatay lezzeti: biberli ekmek. Biberli ekmeği ister kahvaltıda, ister ara öğünlerde, ister normal öğünlerde, isterseniz de çay saatlerinde iştahla tüketebilirsiniz.
Tarif için: Hatay Usulü Biberli Ekmek
5. Hatay Tepsi Kebabı
Lahm-ı sini de denilen Hatay yemekleri arasında en sevilenlerden biri olan tepsi kebabı Antakya’da kasaplar tarafından hazırlanıyor ve taş fırınlarda pişiriliyor. Eti ve sebzesi zırh ile ufak parçalara ayrılıyor. Ancak Hatay’a gidip tepsi kebabını yerinde yiyemeyenlerin, evlerinde de bu kebabı pişirme şansı var. Bazı püf noktalarına dikkat ederek hazırladığınızda ortaya müthiş bir lezzet çıkıyor.
Tarif için: Hatay Tepsi Kebabı Yapılışı
6. Zahter Salatası: Taze Kekik Salatası
Hatay’da dağlardan toplanan mis kokulu taze kekik ile yapılan zahter salatası bambaşka aroma ve lezzetiyle ayrıcalıklı bir salata. Kahvaltılık ya da meze olarak tüketilen bu salata, aynı zamanda kebapların yanında da harika bir eşlikçi.
Tarif için: Zahter Salatası
7. Hatay’ın Meşhur Kurabiyesi: Kömbe
Tazeliğini uzun süre koruyabilen farklı bir kurabiye kömbe. 2 özelliği var. Birincisi kömbe baharatı denilen karanfil, mahlep, yenibahar, muskat rendesi, zencefil tozu, damla sakızı ve tarçın karışımı ile hazırlanan bir baharat ile hazırlanıyor. Kömbe baharatı sayesinde kurabiyenin enfes bir tadı ve harika bir kokusu oluyor. Kömbe baharatı hazır satın alınabildiği gibi, evde de hazırlanabiliyor. Kömbe kurabiyesinin diğer özelliği ise hamur hazırlandıktan sonra kurabiyeye şekil vermek için kömbe kalıbı denilen ahşap bir kalıptan yararlanılması.
Tarif için: Hatay Kömbe Tarifi
8. Arap Kebabı: Sulu Sulu Kebap
Hatay mutfağı dendiğinde çok çeşitli yemek tarifleri ile kaşılaştığımızı belirtmiştik. İşte bu çeşitliliğin içinde öne çıkan lezzetlerden biri daha: Arap kebabı. Kıyma, domates, soğan, taze biber ve baharatların müthiş buluşması. Malzemesi az, yapması kolay, ama lezzeti enfes.
Tarif için: Arap Kebabı
9. Firikli Bulgurlu Yaprak Sarması
Firik buğday başaklarının kurumadan toplanıp, sapları yakıldıktan sonra tanelerinin ayrıştırılması ile elde edilen buğday taneleridir. Bu işlem sonucunda yakılan başakların firiğe verdiği farklı koku ve aroma firik ile yapılan tariflere ayrıcalıklı bir lezzet katar. Hatay mutfağı firik ile yapılmış birçok tarif içerir ve bunlardan biri de firikli bulgurlu yaprak sarmasıdır.
Tarif için: Firikli Bulgurlu Yaprak Sarması
10. Sadece Kokusuna Bile Değer: Hatay Usulü Dolma
Patlıcan, kabak, biber dolması sıkça karşılaşılan bir yemek ama Hatay’ın etli dolmasını deneyip de kokusuna ve lezzetine bağımlı hale gelmemek pek de mümkün değil. Özellikle damak zevkine salçalı, yağlı ve nar ekşili dolma uyanlar mutlaka denemeli.
Tarif için: Hatay Usulü Dolma
11. Çerez Gibi Yemelik: Etli Yaprak Sarma
Yaprak sarması sevenler buraya! Hatay bölgesinde yetişen lezzetli mi lezzetli yapraklarla hazırlanan el emeği, göz nuru bu yaprak sarmalarının tenceresini önünüze çekip, çerez gibi yememek için kendinizi tutmakta zorlanabilirsiniz.
Tarif için: Etli Yaprak Sarma Tarifi
12. Kabak Borani Tarifi: Hatay’ın Yöresel Boranisi
Kabak borani Hatay yöresinde çok sevilen etli bir sebze yemeğidir. Kış kabağı, nohut, kuşbaşı et ve yöresel tuzlu yoğurt ile yapılan bu enfes yemeği en azından bir kere denemeye değer.
Tarif için: Kabak Borani Tarifi
13. Bu Kısırın Adı da Tadı da Başka: Sarma İçi
Hatay usulü kısır rengi, kokusu ve lezzetiyle farklılık gösterir. Hatay’ın bulguru, domates ve biber salçaları, zeytinyağı, nar ekşisi ve yeşillikleriyle daha önce yediklerinizden çok farklı bir lezzet ile karşılaşacaksınız. Yerinde yiyecekler; aman dikkat, yanında bol buzlu ayranı hazır edin, yörenin acı biber salçası fena yakabilir!
Tarif için: Hatay Usulü Kısır Tarifi
14. Sahnede Yine Firik Var: Firikli Bulgur Pilavı
Firikli bulgur pilavı Hatay yemekleri arasında yer alan ve yine firiğin kullanıldığı yemeklerden bir başka örnek. Firik bu kez bulgur ve nohutla buluşuyor ve lezzeti kadar faydaları ile de tercih edilen bu nefis pilav ortaya çıkıyor.
Tarif için: Firikli Bulgur Pilavı Tarifi
15. İster Kurut, İster Taze Ye: Sürk Peyniri
Hatay yemekleri arasında Hatay kahvaltılıkları önemli bir yer tutar. Hatay’ın zengin kahvaltılıkları arasında sürk peyniri vazgeçilmezlerden biri. Bu peynirin özelliği taze haliyle yenilebildiği gibi kurutup küflendirerek de yenilebilmesinde. Kurutulduğunda “küflü çökelek” olarak adlandırılan peynirin küflendirilmiş halinin kokusu alışık olmayanların hoşuna gitmeyebilir. Ama bir alışınca bağımlısı olabilirsiniz, bizden söylemesi.
Tarif için: Sürk Peyniri Nasıl Yapılır?
16. Pideyi Bana Bana Yemeli: Hatay Usulü Humus
Ülkemizin birçok yöresinde sevilerek yenilen humus, Hatay’da da ana yemekle birlikte meze olarak ve ayrıca kahvaltılık olarak sıkça tüketiliyor. Son yıllarda sadece ülkemizde değil, yabancı ülkelerde de büyük popülerlik kazanan humusu, siz de evinizde yapabilirsiniz. Ama şimdiden uyaralım, humusun tam anlamıyla tadına varabilmeniz için sımsıcak pideyi humusa bana bana yemelisiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyelim.
Tarif için: Hatay Usulü Humus
17. Hatay Usulü Zeytin Salatası
Özellikle kahvaltılarda tercih edilen zeytin salatası, zaman zaman çay saatlerinde hazırlanan ikram sofralarında, böreğin yanında da sunulabiliyor. Hatay’ın zeytinyağı, nar ekşisi ve lezzetli zeytinleri ile hazırlanan bu salata farklı lezzetler arayanlar için harika bir seçenek.
Tarif için: Hatay Zeytin Salatası
18. İster Meze, İster Kahvaltılık: Cevizli Biber Ezmesi
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Hatay’ın zengin ve birbirinden lezzetli yemeklerle dolu mutfağında kahvaltılıkların ve mezelerin çok özel bir yeri var. Az malzemeli ve yapılışı çok kolay bir ezme cevizli biber. Canınız mı çekti, buyrun mutfağa. Hele bir de evde tazecik tam tahıllı, ay çekirdekli ekmeğiniz varsa, güzelce kestiğiniz dilimlerin üzerine süreceğiniz cevizli biber ezmesi nefis ve sağlıklı bir atıştırmalık olacak.
Tarif için: Hatay Usulü Cevizli Biber Ezmesi
19. Sündükçe Süner: Hatay’ın Meşhur Künefesi
Hatay’ın en meşhuruna geldi sıra. Hatay’ın eşsiz lezzete sahip, sündükçe sünen tuzsuz künefe peyniri ile yapılan Hatay künefesi. Hatay künefesini kelimelerle anlatmak pek de mümkün değil. Hatay’a gidenler bilir. Gitmeyenler de birgün yolları düşüp Uzun Çarşı’da, Asi Nehri yakınlarında ve Harbiye’de künefeyi müşterinin gözü önünde tepsiye basan ve taş fırında pişiren künefecilerden uğrayabildiği kadarına uğramalı. Çünkü Hatay’ın künefesi öyle her künefeye benzemez, mutlaka yerinde deneyimlenmeyi hakedecek kadar özel bir incelikle ve malzeme ile hazırlanıyor. Ama yine de Hatay’a gidemeyenler için biz dilimizin döndüğünce tüm ayrıntılarını, püf noktalarını anlatmaya çalıştığımız Hatay künefesinin tarifini aşağıya bırakıyoruz. Beğeneceğinizi umuyor, yorumlarınızı bekliyoruz.
Tarif için: Künefe Tarifi
20. Kendini Şımartmalık: Peynirli İrmik Helvası
İşte Hatay’ın tuzsuz künefe peyniri sayesinde Hatay mutfağına kazandırılmış eşsiz bir lezzet daha: peynirli irmik helvası. İrmik helvasının lezzeti sündükçe sünen Hatay künefe peyniri ile lezzetine lezzet katıyor. Mutlaka denenmeli.
Tarif için: Peynirli İrmik Helvası
21. Hatay Yemekleri İçinde Enfes Bir Börek: Kaytaz Böreği
Hatay yöresinin kaytaz böreği, lezzeti kadar görünüşü de mükemmel bir börek. Hamuru hazırlandıktan sonra, kıymalı börek harcı hamurun üzerine ekleniyor. Yörenin en sık tüketilen ve en sevilen böreği olan kaytaz böreği evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz pratik bir börek.
Tarif için: Kaytaz Böreği
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]