Helva denilince akla tarçın tozu serpilmiş irmik tatlısı gelir. Ancak şimdi sunacağımız tarif tamamen farklı ve lezzetli.
Umaç helvası, kahvaltısıyla ünlü Kars’ın harika tatlılarından biridir. Hazırlanışı klasik helvaya benzese de şerbeti ve süslemeleri ile bambaşka bir tatlı oluyor. Ayrıca birçok şerbet ve unlu tatlıdan farklı olarak kişinin yediği yemeği de beraberinde getirir.
Kahvaltıdan sonra, akşam yemeğinden sonra ya da çay veya kahvenin yanında tatlı olarak tüketebilirsiniz. Umarız denediğinizde beğenir ve sevdiklerinizle paylaşırsınız. Afiyet olsun!
Dersler
- 1 kilo bir
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 paket tereyağ
- leben
Şerbet malzemeleri
- 1 kilo şeker
- onlar 1 litre
- 5-6 damla limon suyu
en iyi malzemeler
- fıstık
- ceviz
- Toz tarçın
yapılışı
Önce unu ve tuzu birkaç kaseye aktarın. Süt kontrollü bir şekilde eklenir ve atılana kadar ovulur.
Bu arada tencereye şerbet için şeker ve suyu koyuyoruz. Şeker eriyene kadar kalbim. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 20-25 dakika kaynamaya bırakın. Ocaktan almadan 3-5 dakika önce limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
Karışımı eleyin. Kalan taneleri iki paket eritilmiş ghee içinde bir elek içinde pembeleşene kadar kızartın. Ardından elenmiş unu ekleyip kavurmaya devam edin. İyice kavrulduktan sonra ocaktan alın ve üzerine sıcak şerbeti yavaş yavaş dökün. Ocağa dönün ve orta ateşte karıştırarak şerbeti çekene kadar pişirin.
İçeceği çeken şekeri borçlarıma serp.
Üzerine antep fıstığı, ceviz, fındık veya tarçın tozu serperek sıcak veya soğuk servis yapın.