Karpuz Böreği Yapımı (Adım Adım Talimatlar)

Evde yapılan el yapımı su böreği o kadar lezzetli ki resme baktığımda tekrar yapıp yemek istiyorum. Ama fazla yemeye dayanamadığım için ısrar etmiyorum. Çünkü yaparsam, yiyeceğim

Öncelikle sıvı malzemeleri hamurun üzerine karıştırdıktan sonra yavaş yavaş unu ilave edin (kıvamı değiştirmek için unun tamamını bir anda eklemeyin) ve hamur elle stabil olmayana kadar yoğurun.

Hamur bir araya gelmeye başladığında ellerinizi yıkayıp kurutur ve unlarsanız hamur elinize daha az yapışacaktır. Hamuru un serpilmiş ayrı bir kapta alıp 30 dakika dinlendirin.

Hamur dinlenirken kıymayı hazırlayın ve bir kenara koyun.

Kesme çamuru için; Soğanı yıkayıp doğrayın. Daha sonra tavaya almış olduğunuz yağın içinde doğanları iyice ısıtın. Kıyma ekleyin ve kızarana kadar kızartın. Üzerine tuz ve karabiber ekleyip bir kenarda bekletin.

Kalan hamuru tercihinize göre 7 veya 9 eşit parçaya bölün. Parçaları bir beze haline getirin ve temiz bir bezle örtün ve 10 dakika bekletin.

Kalan hamuru önce küçük parçalar halinde sonra tepsinize sığacak kadar ince açın. Kilo kaybı iyidir. Sarmaya başladığınızda altını unlamayı, açarken ortasını unlamayı unutmayın ki pime yapışmasın.

Not: hamur iyice kabarınca korkmayın, zaman zaman yırtılacak ve bazen yamuk bir hamura dönüşecek – benim açtıklarım da çok düzgün olmadı, kat kat döküldü ve hamur içinde kaldı.

Yalani, hamurları dizilmiş beyaz bir bez masanın üzerinde tek tek yuvarladı. Onları da örtmeyi unutmayın.

Kuru hamurlardan birini fırın tepsisine diğerini de üstüne kurumaya bırakın, kurumaması için kağıda sararak ayırın.

Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve bir yemek kaşığı tuz ekleyin.

Küçük bir tavada tereyağı ve sıvı yağ karışımını eriterek keklerin arasına sürmeyi hazırlayın.

Büyük bir tepside ütüyü ters çevirerek hazırlayın (sudan çıkan hamuru burada süzeceğiz).

Yine yanınızda derin bir kase buzlu su hazırlayın (ellerimizi yakmamak için sıcak sudan çıkardığımız hamuru bir kevgir içine alıp yavaş yavaş hamurun içine dökerek fazla suyunu süzeceğiz)

Hamuru tavaya kolayca atmak için 3-4 parçaya kesin.

İlk olarak sardığınız hamur toplarından birini fırın tepsisine yerleştirin. Ardından tereyağlı karışımdan biraz gezdirin ve her yerine yayın.

Kalan hamuru sıcak suya bırakın. Hamuru oda sıcaklığında 15-20 saniye (hamur çok cıvıksa daha az) bekletin ve süzgeç yardımıyla bir kevgir içine atın.

Hamuru elinizle buzlu su serpip fazla suyunu süzerek yoğurun. Daha sonra buruşmuş haldeki hamuru tepsiye alın. Tabii ki, koymayın.

Böyle bir satırda; Tepsinin her yerini soğutun ve ortasına 1-2 kaşık karışık yağ dökün ve bir fırça ile her tarafına yayın. Aynı sırada bir veya iki sıra (katlar arasını yağlamayı unutmayın ama fazla yağlamayın 1,5 kaşık yeterli) ve hamuru bu şekilde yerleştirin.

Kıyılmış et karışımını tüm yüzeye eşit olarak yayın.

Hamurun geri kalanını (yukarıda ayırdığınız yuvarlak kuru hamur hariç) aynı şekilde sıcak su ile koyun, bir kevgir içine alın ve bir tepsiye dizip sıvı yağ ile yağlayın.

Son olarak kuru hamuru koyun, tepsiye kenarlarını katlayın ve kalan yağı üzerine sürün.

Dilerseniz susam ve çörek otu ekleyip 190-200°C önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü altın rengi olana kadar pişirin.

Fırından çıkınca biraz soğumaya bırakın, dilimleyin ve servis yapın.

Afiyet olsun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın