Kelam olarak da bilinen lahana turpgillerdendir. Akdeniz bölgesinde yetişirler. Kış aylarında sofralarımızda her zaman çeşitler yaparız. Dürüm, turşu, yemek, salata derken biraz daha büyük alırsanız hepsini birleştirmek mümkün. Bozulmaz, saklamaya değer. Değerini hesaplayabilirsek tabloyu kaçırmayız.
Kilo vermekten bağışıklığa, vücut sağlığı için gerekli vitamin ve minerallere, güzelleşmeye kadar saymakla bitmiyor.
Herkes sarmasını sever ama kapuska dediğimiz yemeği herkes sevmez.
Kapuska, Rusça Slavca bir kelimedir. Baş anlamına gelen kaput kelimesinden gelir. Rus mutfağına aktarıldı.
Lahana alırken satıcıya ne yaptığınızı söyleyin. Şapka ve başlık farklıdır. Kapak sağlam. Yemeğiniz çok lezzetli olacak. İkisini de isterseniz dış yaprakları kesin ve dolmalık biberleri ayırın. Ortası kalın bir kek yapın. Hatta dolmalık biberden ayırdığınız yapraklardan orta damarın sert kısmını kesin ve kapuskaya ekleyin. Ben de bunu yapıyorum. Sarmaşık yapraklarda hazır, ben de kaynatıyorum. Seçim senin.
Lahananın dış yaprağını alıp yıkıyoruz.
İki parmak genişliğinde kesin. Bol su ile birkaç kez yıkayıp süzgece alıyoruz.
Düdüklü tencerede pişirmenizi tavsiye ederim. Bir tavaya sıvı yağı koyup küp şeklinde doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
Eti koyuyoruz ve saldığı suyu çekene kadar pişiriyoruz. Suyu çeken eti birkaç kez yağa çeviriyoruz. Eti ayrı pişirmenize gerek yok.
Lahana geç piştiği için kuzu ile birlikte pişirilir.
Karabiber serpin ve domates salçası ekleyin. Bir parça su ile açabilirsiniz. Doğranmış lahanayı ekliyoruz. Ara ara karıştırarak lahananın suyunu salmasını sağlıyoruz. Lahananın yaklaşık yarısı düşer. Daha sonra üstüne çıkacak kadar kaynar su koyuyoruz, tuz ekliyoruz ve pişiriyoruz.
Fırında pişiriyorsanız, 25-30 dakika. Yeter. Lahana yumuşayana kadar uzun bir süre bir tavada pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]