Dazmana, göçmen böreği denilince akla gelen ilk lezzetlerden biridir. Bu son derece lezzetli hamur işleri Türkiye’de en çok Edirne, İzmir, Antalya gibi şehirlerde yapılıyor. Rumeli mübadeleleri ile Eskişehir mutfağına girmiştir. İşte tarif
Bugün pasta severler için farklı bir tarif sunacağız. Dazmana böreklerinden bahsedeceğiz.
Muhacirin böreği olarak da bilinen Dazmana, lor veya sürminin üst üste dizilmesi veya dilimlenmesiyle yapılan lezzetli bir hamur işidir.
Rumeli göçmenleri için bir sıfat olan Dızmana, göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği Eskişehir ve Trakya gibi bölgelerde sıkça karşımıza çıkmaktadır.
En meşhur göçmen böreğidir. Dazmana böreği yapımında da bazı incelikler vardır.
milliyet’te Bir gönderi içeriğinde; Dzmana böreği tarifi paylaştı. Siz de isterseniz tarifi deneyebilirsiniz.
İşte göçmen hamur işlerine dair bilmeniz gereken her şey!
Dersler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya (10 gr)
1 yumurta
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
5,5 su bardağı un
içeri;
1 büyük kase lor peyniri (400 gr)
4 yemek kaşığı sıvı yağ
(lor ve yağ bir kasede öğütülüp çatalla karıştırılır)
üzerine;
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı sıvı yağ
Dazmana böreği tarifi
Ilık su, ılık süt ve şeker bir kaba alınır, üzerine maya eklenir ve çırpma teli ile eritilir.
Yağ, tuz ve yumurtaları ekleyip çırpın. Yavaş yavaş un eklenerek hamur toparlanır.
Örtün ve bir saat bekletin.
Ekşi mayadan parçalar alınır ve yuvarlanır, böylece çok büyük daireler olmaz, yükselirler ve küçük olanlar daha lezzetli olur.
Bu arada bir kaseye biraz yağ alıp elinizi yağa batırın ve böyle yapın daha kolay ve yumuşak olacaktır.
Yuvarlanan parça masanın üzerinde düzleştirilir, bol miktarda lor eklenir ve kapatılır.
Çok yassı ve yuvarlak hamur haline getirilmez, uzun parçalar halinde yapılır ve yağlanmış tepsiye yapıldığı için fazla bastırılmadan yan yana dizilir. Her şey böyle yapılır.
15 dakika tepside mayalandırılır.
Bir kapta üzerine konulacak malzemeler güzelce çırpılır ve sos hazır hale gelir.
Tüm parçalarını eşit hale getirmek için bir kaşıkla cömertçe toplayın. Üzerine susam serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altın rengi alana kadar pişirin.
Dazmana hizmeti nedir?
Dazmana böreği tarifi aşağıdaki gibidir. Dazman böreklerini dilerseniz çay veya ayranla servis edebilirsiniz. Onunla salata yapılırken harika ve doyurucu bir tada sahip olan dzmana, kefir ile tüketilmeye uygun hamur işlerinden biridir. Dazmana böreklerini deneyecek herkese afiyet olsun. Bu dazmana tarifini arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.