Peynir Kızartması
Bu tarifimizde Tokat yöresine ait bir iftar yemeği tarifi sunuyoruz. Anadolu’nun güzel ve uzun bir şehri olan Tokat mutfağında kullanılan kızarmış peynirin hazırlanmasına odaklanacağız.
Dersler:
1 adet salamura dana peyniri, 2 adet yeteri kadar tereyağı.
yapılışı:
Tuzlu peyniri ılık suya koyun ve tuz içeriğini azaltmak için bir veya iki saat bekletin. Tereyağını bir tavada eritin. Suda bekletilen salamura inek peyniri, siyah veya dikdörtgen şeklinde ince kıyılır, eritilmiş tereyağı ile bir tencereye bırakılır ve kızartılır. Kızarmış peynirin bir tarafı çevrilir diğer tarafı kızartılır. Kızarmış peynir dilimleri servise hazır.
Peynir kızartması en çok sıcak yenildiğinde lezzetlidir ve soğutulduğunda sertleşir, ancak yenilebilirler. Çok tuzlu olduğu için yüksek tansiyon hastaları için önerilmez. iştah. Tokat mutfağına ait olsa da Tokat’ın orta kesimlerinde çok kullanılmaz, daha çok merkez köylerde kullanılır. Hazırlanması kolay, türünün tek örneği bir öğrenci yemeğidir. Peynir dilimleri kızartıldıktan sonra tatmak için yumurtalar kırılabilir. Yumurtayı kırdığınızda tadı değişir, yumurta sevenler için güzel bir kahvaltıdır. Kızartıldıktan sonra sıcak olarak tüketilmelidir.
Afiyet olsun.