Çiçek Poğaça, Türk mutfağının en ünlü fermente hamur işlerinden biridir. Doyurucu ve besleyici roze böreğinizi dilediğiniz dolgu ile hazırlayarak harika bir kapalı pizzaya dönüştürebilirsiniz.
Pizzasıyla ünlü İtalya’da ve Avrupa’nın birçok ülkesinde kapalı pizza restoranlarında servis ediliyor. Bazıları pasta şeklinde neredeyse yuvarlak, bazıları ise yarım ay şeklinde kapalı. Çiçek hamuru adeta kapalı pizza gibi ama mutfağımıza özgü tatlarla geliyor. Şimdi afiyet olsun denediğinizde umarım beğenirsiniz!
Dersler
hamur malzemeleri
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1 paket instant kuru maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt suyu
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yumurta (1 sarısı)
- 5-5.5 su bardağı un
İç harç bileşenleri
- 1 soğan
- 5 haşlanmış patates
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı yağ
yapılışı
Öncelikle hamur için su, şeker ve mayayı bir kaba alın ve karıştırın. Maya aktifleşince süt, yağ, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın. Daha sonra kontrollü bir şekilde un ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan fakat pürüzsüz bir dokuya sahip bir hamur elde ettikten sonra üzerini streç film ile güzelce örtün. Bir saat dinlenin.
Bu arada haşlanmış patatesleri içi için küçük küçük doğrayın. Doğranmış soğanları bitkisel yağda kızartın. Patatesleri kokulu soğanlara ekleyin. Ardından domates salçası ve baharatları ekleyin. İyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
Hamuru un serpilmiş tezgaha alıp 2-3 dakika yoğurun. Daha sonra mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün. 10-15 dakika daha dinlendirdikten sonra bezeleri yağladığınız tezgahta tek tek açın. Daha sonra ortasına iç harcı koyup yuvarlayın. Elinizle hafifçe bastırdıktan sonra bıçağın ucuyla ortadan kenarlara doğru çentik açarak çiçek şekli verin. Bu şekilde 30 dakika daha mayalandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında altın sarısı olana kadar pişirin.