Merhaba arkadaşlar bugün Şanlıurfa’nın yöresel lezzeti ile sizlerleyim.
İsot mevsimi bize geldiğinde isot için her şey uygundur, pikap, mahalle, mahalle, biber çuvalları kullanılmaktadır.Sokaklarda isot makineleri vardır.Kırtasiye, tuhafiye ve manavda isot çuvalları vardır. , urfalılara göre tarifini vereceğim, sonra yöntemi olmayanlar için evde isot yapımını bizim yöntemlerimizle anlatacağım.
İlk olarak 6 torba kırmızı biber alıyoruz.
Yaklaşık 70 kg. Çeki döküyoruz, dövüyoruz ve kolu ellerimizle kafadan çıkarıyoruz.
Çekirdeklerini yıkayıp rastgele 2 veya 3’e bölüyoruz, leğene ayırdığımız biberleri temizleyip dolduruyoruz ve biberlerin birbirine yapışmaması için çatıda güneşli bir yere koyuyoruz.
Yaklaşık 1 hafta güneşte kurutuyoruz.1 haftanın sonunda kurumuş isotlarımızı da aynı şekilde torbalara dolduruyoruz ama bunu yaparken çok dikkatli olmalıyız, torbalar patlamamalı. Eririz. 1 su bardağı tuzu su ile birlikte poşetlerin içindeki isotların üzerine eşit şekilde serpip isotun terlemesine yardımcı oluyoruz ve poşetin içine hava döküp poşetin ağzını sıkıca kapatıp güneşte bırakıyoruz. Bir hafta daha 1. Bir gün poşetin bir tarafı güneşte, diğer gün diğer tarafı güneş görsün diye dikkatlice çeviriyoruz. ve 8 veya 10 kez tekrar dama tahtasına koyun. iyice kurutuyoruz
Daha sonra 1 su bardağı sıvı yağ ile kayıt makinesini alıp sağlam dişten 1 su bardağı sıvı yağ serpip sağlam dişten çıkarıp bir kova içinde eve getirip leğene döküp 1 su bardağı tuz ile karıştırıyoruz. ve 5 veya 10 kg’lık şişelere (kutular) doldurun, kışın tadını çıkarın.
Not: İsotunuz istediğiniz kadar koyu değilse, isotunuz istediğiniz kadar koyu değilse 1 hafta sonra pulları tekrar koyun, poşetleri yıkayın, tekrar poşetlere koyun. kurur ve böylece ağzındaki torbadaki havayı alır ve sıkıca bağlarız. güneşi görürler, süngerin üzerine koyup 1 hafta güneşi görmesine izin verirler, sonra aynı şekilde kurutur ve fotoğrafa çekersin.
Evet arkadaşlar şimdi imkanı olmayanlar için evde isot nasıl yapılır basit ve kullanışlı bir şekilde anlatacağım.
Piyasadan 10 kg. Urfa kırmızı biberini alıp eve getiriyoruz, bıçak yardımıyla kafasını kesip yeşil sapını çıkarıyoruz, çekirdeğini temizleyip rastgele 2 veya 3’e bölüyoruz ve balkona güneşin içini görebileceği bir yere koyuyoruz. ve dışarıda. kuruyunca 1 su bardağı sıvı yağ yardımı ile rondodan geçirin.Çayı 1 su bardağı tuz ile geniş bir kapta karıştırıp kavanozlara doldurun.
Şanslıysanız balkonunuz çok güneş alacak ve biberin siyah olmasını istiyorsanız bir torbaya koyabilirsiniz, şanslıysanız kırmızı biber yapalım.
umarım memnunsunuzdur. Umarım yardımcı olabilmişimdir, deneyenlere bol şans!
Çok acılı, meşakkatli, çok meşakkatli bir süreç ama ben donmuş dondurmanın nasıl yapıldığını anlattım.
Bunu yapmanın tek yolu, Temmuz veya Haziran aylarında yaz aylarında.
Not: 10 kg. 1 kilo biber. ne kadar isot çıkıyor
Rengi beğeninize göre değiştirin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]