Tandır eti tarifi
Tandır Koyun Eti Tarifi için Malzemeler
- 1 kilo kemikli kuzu eti (yaklaşık 2 kg)
- 2 diş sarımsak
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 3 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Kuzu tandır tarifi nasıl yapılır?
Öncelikle koyun eli varsa uçlarındaki tüyleri yakalım. Kuzuların kol ve yan kısımlarındaki yağın bir kısmını dilediğiniz gibi azaltabilirsiniz. Ardından kuzu kolunun yağlı üst kısımlarına bıçakla sığ çizikler yapalım. Küçük bir kapta ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve baharatları karıştırın.
Karışımı kuzu kolunun üzerine dökelim ve sosu ellerimizle güzelce masaj yapalım. Kuzu kolu sarmak için önce 3 kat uzun parça yağlı kağıdı suda ıslatıp sıkalım. Çarşafları masanın üzerine üst üste gelecek şekilde yayalım ve geniş dursun, ortasına kuzunun kolunu koyalım ve sıkıca saralım. Aynı genişlikte alüminyum folyoyu masanın üzerine koyalım ve üzerini yeni sardığımız koyun eti folyo ile kapatalım. Çiplerin birleşim noktası yukarı bakacak şekilde hizalayalım ve fazlalık noktaların üzerine bir kat daha folyo koyalım.
Kuzu kolu sıkıca sardıktan sonra yağlı kısımları altta, ek yerleri üstte olacak şekilde fırın telinin üzerine koyalım. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırının altına küçük bir kase veya tepsi koyup içini sıcak su ile doldurun. Pişirme sırasında su biterse mutlaka ekleyin. Kuzu kolunu fırına verelim ve 220 derecelik fırında iki buçuk saat sonra fırın ayarını 120 dereceye düşürelim. Bu ayarda yaklaşık bir saat kadar pişmesine izin verin.
Özenle pişirilmiş kuzu budu fırından alıp üstten açalım. Kuzu kolunu maşa yardımıyla kemikten ayıralım. Kuzuyu daha fazla kızartmak isterseniz et parçalarını tekrar fırın tepsisine koyabilirsiniz. Kalan suyu diğer tepsinin üzerine döküp yüksek ısılı fırında 5 dakika daha pişirebilirsiniz.
Kızarmış kuzu kolu isterseniz yanında fırında patates, pilav, Arap ekmeği veya patates püresi ile servis edebilirsiniz. Herkese afiyet olsun!