Turşu yaygın ve faydalı bir gıda olmasına rağmen bozulduğunda zararlı hale gelebilir. Bağırsaklara zarar veren hasarlı turşular da vücudun bakteri ile dolmasına neden olur. Peki bağışıklık sistemimiz için çok önemli olan turşunun bozulduğunu nasıl anlayabiliriz?
Çürük turşularda bazı belirtiler görülür. Gerçekten tadı çürük yumurta gibi olsa da bazı durumlarda tadında herhangi bir değişiklik olmaksızın bozulma belirtileri gösterebilir. Örneğin, şımarık turşular üzerinde yumurta ile dolu katmanlar oluşur.
Turşu beyazı yemek sağlıklı değildir. Birçok kişi turşuyu bu yumurtaları alarak tüketmektedir. Ancak turşu kutusundaki tüm turşulara yansıyan bu bozulma belirtisi, bu turşuyu oldukça zehirli kılmaktadır.
Cesur bir turşu tüketilirse ne olur?
Peki, kontamine turşu yerken ne tür sağlık sorunları ortaya çıkıyor, beslenme uzmanlarının uyarısına göre, bozuk turşu yemek durumunda toksinlerden kaynaklanan karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi geleneksel gıda zehirlenmeleri ortaya çıkıyor.
Bu belirtiler çok tehlikelidir ve şımarık turşu yerseniz daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Turşu neden kırılır?
Size şımarık turşu nasıl yapılır anlattık. Şimdi sizlerle turşunun neden bozulduğuna dair bilgiler paylaşacağız. Daha az tuz ilavesiyle turşu yumuşar ve su bulanıklaşır, ardından kararmaya başlar. Turşuları soğuk bir ortamda değil de güneşli ve nemli bir ortamda tutarsanız turşulara zarar verir.
Turşuyu yaparken ölçülerine dikkat etmeli ve aynı zamanda serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Kapılar sıkıca kapatılmalıdır
Turşulara zarar vermemek için turşu silindiri hava geçirmez olmamalıdır. Bu nedenle kavanozun ağzını sıkıca kapatmalısınız ya da turşuyu yerine koyabilirsiniz. Tamamen kapanmayan turşular hava girmesi nedeniyle daha hızlı bozulur.
Kaynak: yemek tarifi siteniz