Merhaba sevgili arkadaşım,
10 yıl önce çiftçi köftesiyle tanıştım. O zamanlar daha profesyonel okullara gitmeyi düşünmüyordum ama evimin mutfağından çıkıp öğretmenlerden bir şeyler öğrenmek istiyordum. Bu fikirle mutfağa çırak gibi girdim.
Mutfakta popüler Türk mutfağından yemekler pişiriyoruz. Biraz kar değil, kilo kilo hazırlıyoruz. O kadar çok yaptım ki yaklaşık 10 yıl bir daha pişirmem 🙂 Şimdi bu tarifi toplayıp yazın yiyebileceğiniz bir şekilde sunmak istedim.
Bu tarifi hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası güzelce yoğurmaktır. Ne kadar iyi yoğurursanız, kaynatma sırasında yiyeceklerin sıçrama riski o kadar az olur. Bulgurun büyüklüğü ve suyu da çok önemlidir. Bulgura fazla su eklerseniz köfteleri toplayamazsınız. Bu nedenle, 1’e 1 ölçeğin en iyi sonuçları verdiğini unutmayın.
Tarifimi denediğinizde benimle Instagram’da paylaşmayı unutmayın 🙂
Fotoğraflarınla yaptığın tarifleri hikayemde paylaşmayı çok isterim 🙂 İnstagram hesabım: @mutfaksirlari
Aşk…
İçerik Tablosu
Semizotu tarifi ile etli falla için malzemeler
Köfteleri hazırlamak için:
- 1 su bardağı ince bulgur ½ su bardağı un ¼ su bardağı irmik 1 yemek kaşığı salça 1 orta boy yumurta Tuz, pul biber, kimyon ve karabiber 1 su bardağı bulguru ıslatmak için su
Sosu hazırlamak için:
- 3 orta boy domates 1 orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı salça 1 diş sarımsak 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı Tuz Pul biber
Yoğurtlu semizotu için:
- Bir avuç semizotu 1 diş sarımsak 5 yemek kaşığı yoğurt tuz
Semizotu tarifi ile çiftçi köftesi nasıl yapılır?
Semizotu bol suda yıkayın ve süzdükten sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp kenara alın. Bulguru cam bir kaseye alın, 1 su bardağı su ekleyin ve üzerini streç film ile kapatın. Bulgurlar kabarıp tamamen soğuyunca köfte malzemelerini ekleyin ve macun kıvamına gelene kadar 10-15 dakika yoğurun. Ellerinizi yağlayın veya ıslatın. Hamurdan resimdeki gibi bezeler oluşturun, küçük parçalar koparın ve elinizde yuvarlayın. Topların ortasına parmağınızla çok derin olmayacak şekilde bir delik açın. Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığınız köfteleri kaynar suda 5-6 dakika (köfteler yüzeye çıkana kadar) haşlayın ve süzün. Tavaya zeytinyağını alıp soğanları orta ateşte kavurun. Tuz, karabiber, salça ve domatesleri orta ateşte koyulaşıp yumuşayana kadar pişirin. Pişen sosa köylü köftelerini ekleyin, nar ekşisini ekleyin ve iyice karıştırın. Sosla sotelediğiniz çiftçi köftelerini sarımsaklı semizotu üzerine gezdirerek servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]