Tulumba tatlıları özellikle Ramazan ayı boyunca tüm tatlıcı ve pastanelerde yerini alıyor. Kahvaltıdan önce büyük fırınların dışında hazırlanan kazanlarda bolca pişirilir. Osmanlı dönemine kadar uzanan çok basit ve lezzetli tatlardan biridir.
Kültürümüzle çok iç içe olan Tulumba şekerini evde yapmak çok kolay. Üstelik zengin! Sadece birkaç malzeme ile bol miktarda gelir. Üstelik içeceğe eklediğiniz tarçın ile aroması ve tadı bir adım daha öne çıkıyor.
Umarız denediğinizde beğenir ve sevdiklerinizle paylaşırsınız. Afiyet olsun şimdi…
Dersler
- 2,5 su bardağı beyaz un
- İki bardak içme suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 3 yumurta
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbet malzemeleri
- 3 su bardağı içme suyu
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı tarçın
yapılışı
Öncelikle şerbeti için su ve şekeri bir tencereye aktarın. Şeker eriyene kadar kalbim. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 30 dakika kaynamaya bırakın. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limon suyu ve tarçın ekleyin. Ocaktan aldığınız şurubu soğumaya bırakın. İlk sıcaklık geçtikten sonra buzdolabına koyun.
Tulumbayı tatlandırmak için su, tereyağı, şeker ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın.
Kaynayan suyun üzerine unu süzgeçten geçirip tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Kısık ateşte 5 dakika sürekli karıştırın.
Bitmiş hamuru soğumaya bırakın. İlk sıcaklık geçtikten sonra yumurtaları teker teker ekleyin ve iyice çırpın. Ardından irmik ve limon suyunu ekleyip mikserle 5 dakika çırpın. Hazır hamurları sıkma torbasına doldurun.
Pompaları soğuk, derin yağda istenen uzunlukta bastırın. Ardından ocağı açın. Yağ kızınca ocağı kısın ve pişirmeye devam edin.Soğuk şuruba kavrulmuş kabak ekleyin ve 2-3 dakika bekletin.