Merhaba sevgili arkadaşım,
Geçen yıl Alaçatı Ot Festivali’nden sonra Viento Alaçatı’nın sahibi Figen Abla’dan iki harika tarif paylaşmıştım. Biri Krytan Mukhveri, diğeri Shania Bastry idi. Bu yıl işten fırsat buldukça festivalin yoğunluğundan kaçmak ve mola vermek için durduk.
Bayram için harika tarifler hazırlamış, özellikle kuzulu enginara, ısırgan otu çorbasına ve zeytinyağlı enginara bayıldım. Sizlerle bu harika tarifleri paylaşmak istediğimi söylediğimde kırmadı ve yazdı 🙂
Enginarı seçerken dikkate almam gereken bir numaram bile var. Kesilmiş enginarı alırken taze olup olmadığını anlamak için enginarı sapından sallayın. Sağa sola sessiz ve rahat çalışıyorsa gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.
O kadar taze ki, körpe enginarı da kurutmanıza gerek yok. İyice temizleyip uzunlamasına ikiye bölerek pişirebilirsiniz.
Unutma, bu tarifte her şeyi çiğ kullanıyoruz. Sadece kullanacaksanız çam fıstığını biraz kavurabilirsiniz.
Enginarların kararmaması için hızlı olmanız ve bol limon suyu almanız çok önemli. Peeling yaparken dikkatli olun ama limon suyu ve peeling ile ellerinizi kolayca temizleyebilirsiniz.
Viento Alaçatı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Zeytinyağlı enginar dolması tarifi için malzemeler (taze enginar)
- 5-6 taze enginar (orta boy) 2 limon suyu
içindekiler:
- 1 su bardağı pirinç 1 avuç yeşil soğan (sadece beyaz sapları kullanılacak) 1 orta boy kuru soğan 1/4 demet taze nane ½ demet dereotu 1 tatlı kaşığı karabiber 2 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 limonun suyu 2 yemek kaşığı Küçük 3 yemek kaşığı zeytinyağı, kuş üzümü, 3-4 yemek kaşığı çam fıstığı
Zeytinyağlı enginar dolması tarifi (taze enginar) nasıl yapılır?
Pirinç ve kuru üzümü ayrı kaplarda ıslatın ve kenara alın. Çam fıstıklarını küçük bir tavada yağsız 1-2 dakika kavurun ve kenara alın. Enginar için derin bir kaba su doldurun, içine iki limon sıkın ve kabuklarını suya atın. Enginarın saplarını kesin ve altını tencereye sığacak şekilde kesin. Sert, dikenli dış yaprakları alttan 1-2 sıra elinizle kopararak temizleyin. Enginarın uç kısmındaki yaprakları bıçakla kesin (bıçağı keskin tutun yoksa çok sert olur). Temizlenmiş enginarları kararmaması için hemen limonlu suya koyun. Taze nane, dereotu ve yeşil soğanın beyaz kısımlarını ince ince kıyın. Soğanı doğra. Doğranmış tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Yarım saat önce suya koyduğunuz pirinç ve kuş üzümünü süzün ve yeşilliklere ekleyin. Tuz, karabiber, toz şeker, çam fıstığı ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Enginarları sudan çıkarın ve hazırladığınız bulamacı yaprakların ortasına ve arasına yayın. Enginarları tencereye alın ve enginar miktarının yarısına gelene kadar su ekleyin. Suya bir tutam tuz, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir limonun suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayana kadar orta ateşte pişirin, ardından enginarlar yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık 45-50 dakika) Pişen enginarları soğumaya bırakın. Arzuya göre limon dilimleri ve dereotu ile servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]