Sokaklarda gümbürdeyen davullar, ocaklardan yayılan pide kokuları ve olmazsa olmaz gulaş tatlısıyla ramazan bu yıl tüm bereketiyle geldi. Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle sofralar şenleniyor. O rengarenk Ramazan sofralarını düşününce insanın içini kıpır kıpır ediyor değil mi? Elbette hava sıcaklıklarının kademeli olarak artması ve oruç süresinin uzaması insanları bir yandan düşündürüyor; Ama bunun seni korkutmasına izin verme. Risk grubunda değilseniz uygun bir diyetle bu ayı güzel geçirebilirsiniz. Peki kim risk altında? Kronik hastalığı olanlar (şeker, tansiyon, mide hastalıkları vb), 65 yaş üstü olanlar, çocuklar, hamileler ve emziren anneler risk grubunda diyebiliriz. Bu grupta olmayanlar ise düzenli bir beslenme programı ile bu ayı kilo almadan ve sağlıklarına zarar vermeden geçirebilirler. İşte Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları:
Öğünlerinizi Atlamayın: Yemek yeme sürenizin kısalması, günler uzun diye daha az yemek yemenize neden olmasına izin vermeyin. İftar ve sahurda çok yemektense az yemek daha çok yemek tercih edilir. hatırlamak; Yemeğinizi iki öğün halinde koymak şişkinliğe yol açar. Bu nedenle, günde en az üç öğün yemek yediğinizden emin olun. Sahuru Atlamayın: Sahurda zeytinyağı, hafif kahvaltılar ve tok tutan yiyeceklere geçiş yapın. Örneğin, haşlanmış yumurta ve biraz ceviz formda kalmanıza yardımcı olur. Çok tuzlu veya yağlı yiyeceklerden kaçının. Ağır yemekler yerine çorba ve sebze yiyin. Bol su içmeyi unutmayın. Hafif bir kahvaltı ile başlayın: Bir hurma ile kahvaltı kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır. Uzun bir açlıktan sonra hızlı yemek yemek vücudunuzun dengesini bozabilir. Bu nedenle kahvaltıya bir porsiyon çorba (tercihen sebze çorbası gibi kolay sindirilebilir bir çorba) ile başlayın ve 15 dakika dinlenin. Gün içinde ihtiyacınız olan besinleri midenizi zorlamadan alın; Örneğin, bir porsiyon protein (kırmızı veya beyaz et) ile birlikte bir porsiyon karbonhidrat (dört yemek kaşığı makarna veya bir parça Arap ekmeği). Yeterince karbonhidrat almak size enerji verir. Bunun dışında sindirime yardımcı olan sebze yemeklerini mutlaka tüketin. Tatlı konusunda aşırıya kaçmayın: aslında pek aşina olmasak da vücudumuzun ihtiyacı olan şekeri yediğimiz karbonhidratlı besinlerden alıyoruz. Bu yüzden iftardan sonra şerbet ve ağır tatlılardan uzak durun. Sütlü tatlıları tercih edin veya bir porsiyon meyve yiyin. Mümkünse kahvaltıdan birkaç saat sonra tatlı yiyip üzerine bir bardak ayran veya süt içerek ara öğün yapın. Böylece tatlının yağa dönüşmesini engellemiş olursunuz.
Bu yazımızda Ramazan’ı kazada hoşgörünün püf noktalarına değindik. Ramazan ayı hepimiz için sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçsin. Selametle 🙂
Yazar: Büşra Cengiz
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]