Merhaba sevgili arkadaşım,
Aşçılık okulumuza eklemeyi sabırsızlıkla beklediğim bir konu da balıkların ayıklanması ve temizlenmesiydi. Daha önce de belirttiğim gibi, bu okulda öğrendiğiniz temel konulardan biridir. Somon, levrek veya çipura gibi büyük balıklar, diğer büyük balıkların çoğuyla aynı şekilde temizlenir.
Levrek yerine somon tercih etmemdeki en büyük sebep balık filetolarının çoğu zaman bir bütün olarak kullanılmasıdır (kağıt üzerinde levrek tarifi). Filetolar bütünden çok daha pahalıdır ve kalan fileto parçalarıyla tıpkı tavuk suyu gibi özellikle balık çorbalarında ve balık soslarında kullanılmak üzere lezzetli bir et suyu yapılabilir.
İlk adım olarak bir levreği ayıklama ve kesme videosunu paylaşmak istedim. Aşağıdaki aşçılık okulu konuları, balık suyu ve çıkarılan filetoların nasıl pişirilip kızartılacağı ile devam edecek.
Tıpkı tavuk suyunda olduğu gibi videoyu izleyerek ve yazıyı okuyarak daha kolay anlayabilirsiniz.
Tarifin video açıklaması:
Aşk…
Levrek nasıl temizlenir ve filetosu nasıl çıkarılır?
Küçük balığın yüzgeçlerini uçlarından tutun ve keskin bir bıçakla kökünü kesin. Bıçağın keskin tarafıyla balığın kuyruğundan kafasına kadar pulları sıyırın. Her iki tarafta da aynı işlemi yapın. Kabukları iyice temizlemek için akan su altında iyice yıkayın ve bir havluyla kurulayın. Balıkları bir kesme tahtasına koyun. Karın alt kısmından başa doğru keserek açın. Dikkatle baştan kuyruğa çekerek iç organları çıkarın. Balıkları akan su altında iyice durulayın. Varsa temiz bir fırça ile fırçalayın. İyice yıkadığınız balıkları havlu ile kurulayın. Balığın kafasını bıçağa hafif açılı bir açıyla ayırın. Balığı temiz bir bez veya havluya sarıp kuyruk kemiğini hissederek uzunlamasına kesin. Ters çevirin ve diğer tarafla da aynısını yapın. Karnın kullanılmayan kısımlarını temizleyin. Balıkların derisini çıkarmak için keskin bir bıçakla küçük bir kesim yapın. Bıçağı deri ile et arasına sokun. Bir elinizle deriyi sıkıca tutarken hafifçe yana yatırdığınız bir bıçak yardımıyla deriyi etten ayırın. Ayrı çıtaları ellerinizle inceleyin. Kılçık cımbızı kullanarak kalan kılçıkları çıkarın. Slaytlar kullanıma hazır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]