Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugünkü tarifimizin adı Salata olsa da sizi mutlu edecek ana yemek niteliklerine sahiptir. Gittiğimiz kafe ve restoranların menülerine sıklıkla karışan Sezar soslu salata, yıllar önce ilk kez tattığımda çok şaşırmış, içinde hamsi olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım. Hamsi gibi (yani kurutulmuş tuzlu hamsi) kendi başına tuzlu ve güçlü aromalı bir şeyin sosun lezzetine nasıl lezzet kattığını fark etmem biraz zaman aldı. Tıpkı çocukken tavuk göğsü şekerin aslında tavuk göğsü içerdiğini öğrenip birkaç yıl şekerden uzak durduğum zamanki gibi 🙂
Hamsiyi büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Küçük veya orta boy kavanozlarda satılır ve kurutulup, tuzlanıp yağda saklandığı için bozulmadan uzun süre saklanabilir.
İtalyan asıllı Caesar Cardini, salata üreticisi Caesar Cardini ve kardeşi tarafından yapılan soslarda bile bu sosun birçok çeşidi vardır. Bazıları hamsi kullanır ve diğerleri Worcestershire sosu kullanır. Aslında Worcestershire sosundaki malzemelerden biri de hamsidir.
Bu sosun içindeki maddeler sayesinde bir çeşit mayonez olur. Bu nedenle orijinal tarifte mayonez yoktur.
Sezar salatasının olmazsa olmazlarından biri de kruton yani kızartılmış ekmek parçalarıdır. Bunu aşağıdaki tarife göre kolayca yapabilirsiniz.
Sosun hazırlanması sırasında ansiklopedime ve wiki’ye göre yumurta sarısı çiğ kullanılmaz. Alternatif olarak, az pişmiş bir yumurta sarısı alınır ve kaynar suda bir dakika kaynatılır. Bunun çiğ yumurtadan gelmiş olabilecek bakterilere karşı bir önlem olarak alındığına inanıyorum. Sonuçta tam zamanlı çalışıyorsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Tarif videosu:
Son olarak, salata tarifindeki sırayı takip edin ve mümkün olduğunca çok taze, sert yapraklı marul kullanın. Bunun nedeni, kalın sosun yeşillikleri kısa sürede yumuşatmasıdır.
Aşk…
İçerik Tablosu
Tavuklu sezar salatası tarifi için malzemeler
Sezar sosu için:
- 1 yumurta sarısı (yumurtayı kaynar suda 1 dakika kaynatın sonra sarısını alın) 1 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 yemek kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı hardal (varsa Dijon hardalı) 1 küçük parça hamsi Karabiber ½ çay bardağı zeytinyağı
Tost için:
- 3-4 dilim tost veya bayat beyaz ekmek 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber ve kekik
Güç için:
- İnce, uzun ve ince marul (Yedikule marul olabilir) ½ kutu Akdeniz yeşillikleri (yoksa göbek marulu kullanabilirsiniz) 5-6 adet çeri domates Kişi başı 2 adet ızgara tavuk but (isterseniz tek parça da kullanabilirsiniz) her biri göğüs) ½ su bardağı rendelenmiş Parmesan peyniri veya çedar peyniri
Tavuklu sezar salatası tarifi nasıl yapılır?
Kruton için ekmek dilimlerinin kenarlarını kesin ve küp şeklinde kesin. Küçük bir tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Ekmek ve baharatları ekleyin ve kızarana kadar kızartın. Kızaran ekmeği bir kaseye alın. Salata malzemeleri için kullanacağınız sebzeleri yıkayın. Salatayı kurutucuda veya kağıt havluda kurutun. Sebzeleri elinizle iri parçalar halinde doğrayın ve bir salata kasesine alın. Domatesleri ortadan ikiye kesin ve ekleyin. Sos için yumurta sarısı, sirke, limon suyu, hamsi, şeker ve zeytinyağının yarısını blenderdan geçirin. Blenderi kısa aralıklarla çalıştırın ve koyulaşmasına izin verin. Koyulaşmaya başlayan sosa kalan zeytinyağı, karabiber ve sarımsağı ekleyip tekrar açın. Kalın sosu sebzelerle karıştırın. Izgara tavuğu dilimler halinde kesin ve salatanın üzerine koyun. Son olarak kruton ekmek ve rendelenmiş Parmesan peyniri ile servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]