Omlet yapmanın püf noktaları – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Aşçılık okulu bölümüne uzun zamandır yazmak istediğim konulardan biri de omlet. Omlet, bütün yumurtaların çırpılıp tavada pişirilmesiyle yapılan bir yumurta yemeğidir. Çok kolay görünen ama yeni başlayanlar için genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanan tariflerden biri olduğu için, bence aşçılık okulu için doğru yer.

Omlet ancak yumurta veya süt, süt kaymağı katılarak pişirilebilir. Omlet pişerken veya piştikten sonra farklı garnitürler eklenerek servis edilebilir.

Mutfağımızda pek görülmese de salamura gibi meyvelerle hazırlanan tatlı omletler de yapılır. Bizden denediğim tek örnek pekmezle servis edilen bir omlet türü olan Kayganak. (Sotelenmiş elma dolgusuyla yapılan ve üzerine şeker serpilen tatlı omlet örneği de verebiliriz).

Omleti düz, katlanmış veya rulo şeklinde de servis edebilirsiniz.

Bu tariflerde farklı çeşitler ve sunumlar görebilirsiniz.

Yumuşacık bir omlet veya yumuşacık bir omlet yapmak için birkaç püf noktası izlemeniz yeterli.

Omlet yapmak için ipuçları:

Kullanacağınız yumurtalar taze olmalıdır. Omlet ortalama 2-3 yumurta ile hazırlanmalıdır. (Kişi sayısına veya kullanacağınız tavanın büyüklüğüne göre bu sayı artabilir) İnce veya orta boy omlet yapmak istiyorsanız yumurtaları çok fazla çırpmamalısınız. Çırpmak için çırpıcı yerine çatal kullanılması tercih edilir. Omleti yapacağınız tava kalın tabanlı olmamalıdır. Ters çevirerek iki tarafını da pişirmek isterseniz yapışmaz yüzey tercih edilmelidir. Çevirmeyi başaramazsanız kaşık kullanmalısınız. Omlet yapılırken sade tereyağı veya sıvı yağ tercih edilmelidir. Omlet yaparken yağ miktarı çok önemlidir, tavaya az yağ koyarsanız omlet yapışır ve dağılır, çok yağ koyarsanız şekilsiz ve yağlı olur. Orta boy bir tava için en fazla 1 yemek kaşığı yeterli olacaktır, eğer çok büyükse veya tüm tavayı yağlayamıyorsanız, erimiş yağı bir peçete yardımıyla tava yüzeyine sürebilirsiniz. Omletler genellikle sıcak veya çok sıcak servis edilir. Bu nedenle garnitür ile servis edecekseniz önceden hazırlamalı ve bu hazırlıktan sonra omleti pişirmeye başlamalısınız. Katlanarak servis edilen omlet en sevilenler arasındadır. Bu nedenle omletin alt yüzeyinin fazla renklenmemesine ve üst yüzeyinin hafif nemli kalmasına özen gösterilmiştir. Garnitür ile servis edecekseniz omletin yarısına garnitür gezdirilip hızlıca katlanıp sıcak servis edilmelidir.

Omletlerimden bazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Klasik omlet tarifi:

Omlet tarifi için malzemeler Yapılış ipuçları

    3 yumurta (büyük) 2 yemek kaşığı süt veya krema 1 yemek kaşığı tereyağı tuz ve karabiber 1 çay kaşığı çedar peyniri (taze veya eski)

Omlet tarifi nasıl yapılır?

Derin bir kapta yumurta, süt, tuz ve karabiberi çırpın. Kabarık bir omlet istiyorsanız çırpma teli kullanın ve iyice çırpın) Tereyağını tavaya alın ve orta ateşte eritin. Tavayı hafifçe sola ve sağa eğin ve tüm yüzeyin yağlandığından emin olun. Çırpılmış yumurta karışımını tavaya dökün ve tava yüzeyine eşit şekilde yayın. 30 saniye pişen ve hafif koyulaşmaya başlayan yumurtaları bir spatula yardımıyla tavanın ortasına doğru itin ve pişmemiş kısımlara doğru yayın. (Bu eşit pişmesini sağlayacaktır) Omlet iyice pişince ve sıvı kalmayınca yarısının üzerine peynir serpin. Bir kaşık yardımıyla omleti serpiştirdiğiniz kısmın üzerine katlayarak servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın