Merhaba sevgili arkadaşım,
Yılbaşı yaklaşırken en popüler tariflerden biri de fırında tavuk. Daha önceki yıllarda hindi ve hamsa tarifi vermiştim. Bu tarifte tavuğumuz küçük olduğu için tavuklu pilav yapmıyoruz.
Zaten standart gramajda olan tavuğumuzun içini portakal, limon, soğan vs. ile doldurarak lezzet katıyoruz.
Fırında tavuk pişirmenin birçok yolu vardır. Taze otlar ve baharatlarla tatlandırdıktan sonra pişirmenin en kolay yolu. Bunun için tereyağı, limon kabuğu rendesi, tuz ve karabiber ile taze kekik ve biberiye kullanabilirsiniz. Çıtır çıtır bir tavuk istiyorsanız, üst kısmın yanı sıra deri arasına da tereyağı konulmalıdır.
Kendinize güvenmiyorum diyorsanız tavuğu lezzet kattıktan sonra fırın poşetine koyarak pişirebilirsiniz. Tarifin sonunda süresini ve derecesini yazdım.
Afiyet olsun!
Aşk…
İçerik Tablosu
Fırında tavuk tarifi malzemeleri
- 1 tavuk (yaklaşık 2 kg) 100 gr tereyağı 1 çay kaşığı ezilmiş kırmızı biber 2-3 diş sarımsak 1 çay kaşığı kuru fesleğen 1 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı tuz Karabiber 1 limon 1 portakal 1 orta boy soğan 1 orta boy havuç 2 sap kereviz sapı (isteğe bağlı) 4 -5 diş sarımsak 2-3 dal taze biberiye 2-3 dal taze kekik
Fırında tavuk tarifi nasıl yapılır?
Tavuğu yıkayın, peçeteyle iyice kurulayın ve tepsiye aktarın. Derin bir kapta tereyağı ve baharatları karıştırın. Aromalı yağı tavuğun dışına ve derisinin altına ellerinizle yayın. Yarım limon, portakal ve soğanı iri iri doğrayın ve 2-3 diş sarımsakla birlikte tavuğun içine atın. But ve kanatlarını bağladığınız tavuğu dizin ve iplerin arasına biberiye ve kekik dallarını sıkıştırın. Havuçları, soğanları ve isteğe bağlı olarak bir kereviz sapını yıkayın ve iri küpler halinde doğrayın. Üzerine biraz yağ, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı fırın poşetine koyun. Torbaya bağladığınız tavuğu alın ve bağlayın. 190 derece fırında bir saat pişirin. Fırın poşetini açın ve 15 dakika tavuk derisi kızarana kadar pişirin. Doldurulmuş pilav ile servis edilir.
kestane dolması pirinç
Fırında tavuk tarifi malzemeleri
- 1 orta boy kuru soğan 4 yemek kaşığı tereyağı 2 su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 – 2 tatlı kaşığı yenibahar 1 küçük paket kuş üzümü 1 küçük paket çam fıstığı 4-5 dal dereotu Tuz karabiber
Fırında tavuk tarifi nasıl yapılır?
Pirinci 30 dakika ılık suda bekletin. Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye alın. Tereyağını ve bir tutam tuzu ekleyip soğanları pembeleşinceye kadar soteleyin. Yıkanmış ve süzülmüş çam fıstığı, kuş üzümü ve pirinci kavrulan soğanlara ilave edip 2 dakika daha soteleyin. Tarçın, yenibahar, tuz ve diğer baharatları ekleyip 2 dakika daha soteleyin. 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Pirinçler suyunu çekince kıyılmış dereotunu tencereye ekleyin, karıştırın ve altını kapatarak 10 dakika bekletin. Fırından çıkmış tavuk ile servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]