Haşhaşlı Lokum – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Bu haftanın son tarifi özellikle cevizli ve tarçınlı lokum. Her ilde yapılan ancak lokum, nokul, lokur, peksimet gibi farklı isimler alan bu lezzet, özellikle bayramlarda ve düğünlerde rağbet görüyor.

Aslına bakarsanız ben eski versiyonu çok seviyorum. Kahvaltıda yanan bir sobanın yanında hafifçe ısıtıldığında tadı yenmez 🙂

Bu tarifi hazırlarken kullandığım haşhaş ezmesini Denizli gezim sırasında Kaleiçi’ndeki çarşıdan aldım. Ben de kara haşhaş püresi aldım bakalım hangi tarifte kullanacağım 🙂

Bu kadar pratik, lezzetli ve estetik bir tarif çok az bulunur. Dilerseniz daha önce yaptığım Cevizli Lokum tarifine de göz atabilirsiniz.

Aşk…

Haşhaşlı Lokum Tarifi Malzemeler

    5 su bardağı un (gerekirse + 1 çay bardağı ekstra) 1 su bardağı ılık su 1 su bardağı ılık süt ½ çay bardağı zeytinyağı 1 paket instant maya (10g) 1 yemek kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz

içindekiler:

    2 çay bardağı haşhaş ezmesi ½ çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı toz şeker Arzuya göre kırılmış ceviz

Haşhaşlı Lokum Tarifi nasıl yapılır?

Ilık su ve sütü derin bir karıştırma kabına alın. Üzerine maya ve şekeri ekleyip karıştırın. Yoğurma kabına 5 su bardağı un ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. (Hamur bu noktada çok cıvık olursa 1 çay bardağı unu azar azar ekleyebilirsiniz) Hamurun üzerini bir bezle örtüp 35-40 dakika dinlendirin. Mayalanan hamuru nazikçe yoğurup gazından arındırın ve yağlanmış tezgahta aldığınız hamuru merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Açılan hamurun üzerine zeytinyağ ile karıştırılmış haşhaş hamurunu elinizle yayın, arzuya göre ceviz serperek rulo yapın. Ruloyu eşit parçalara kesin (3,5-4 cm yeterlidir). Kesilen parçaları yeni yağladığınız tepsiye veya tart kalıbına yan yana dizin. Üzerini kapatıp 5-10 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altın rengi alana kadar pişirin. Soğuyunca kaptan çıkarın ve servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın