Merhaba sevgili arkadaşım,
Sanırım haftaya mutlu bir başlangıç yapmak hepimize iyi gelecek 🙂 Ekler hepimizin severek yaptığı ama evde yapmaya çekindiği lezzetlerden biri. Bu tarifi uyguladığınızda bir daha hazır eklerlere kolay kolay yaklaşmayacağınızdan eminim.
Eklerler, Fransızların en ünlü hamur işlerinden biri olarak da tanımlanabilir ve choux “şu hamur” ile hazırlanan ve içi krema ile doldurulmuş uzun bir hamur işidir. Orijinal adında, “éclair”, Fransızca şimşek çakması anlamına gelir. Sanırım tadından anlıyorsunuz çünkü tadı aklınızda şimşek çakabilir 🙂
Ekler yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurdur yani bu hamur iki kez pişirilir. Birincisi tencerede, ikincisi ise sıktıktan sonra fırında. Hamuru hazırlarken yumurtaları teker teker pişirdiğiniz hamura eklemeli, diğer yumurtayı da tamamen karıştırdıktan sonra eklemelisiniz. Bu şekilde yumuşak bir hamur elde edebilirsiniz.
Ayrıca fırın sıcaklığına ve sürelerine uyulmalıdır. İyi bir apandisin içi gözün üzerinde ise ince bir kabuk yapısına sahip olmalıdır.
İç kremanın farklı tatlarını da kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak çikolata veya kahve aroması katabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Ekler tarifi için malzemeler (kestane dolması)
- 100 gram süt 100 gram su 150 gram sıvı yağ 1 tatlı kaşığı toz şeker 200 gram un 5 yumurta
krema için:
- 500 gr süt 75 gr toz şeker 2 yumurta sarısı 1 çubuk vanilya 60 gr nişasta 5-6 tam kestane şekeri 100 ml. Süt kreması (konserve ham krema)
yukarı:
- bitter çikolata fildişi çikolata (beyaz çikolata)
Ekler tarifi (kestane dolması) nasıl yapılır?
Çelik bir kaba su, süt ve yağı koyuyoruz, su kaynamadan yağın iyice erimesi için karıştırıyoruz ve ardından hemen unu ekliyoruz. Topaklanmaması için tahta kaşık veya spatula ile sürekli karıştırın. Bu şekilde hamur toparlanacaktır. 1-2 dakika ara vermeden kısık ateşte karıştırmaya devam edin ve hamur toparlanınca ocaktan alın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve mikserle çırpın (yumurtaların birden pişmemesi için teker teker eklemeyi unutmayın.) Yumuşak, ele yapışan bir hamur elde edince krema sıkma kabına alın. bir fiş ile çanta. Hamuru krema torbasına alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine 2’şer cm olacak şekilde yerleştirin. 6-7 cm’lik şeritler oluşturacak şekilde aralıklarla çekin. Hamur oldukça yapışkan olduğu için, parmak uçlarınızı hafifçe ıslatarak topların üst kısımlarını hafifçe düzeltin. Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin. Fırın sıcaklığını 180 dereceye düşürün ve 10 dakika daha pişirin. Pişen eklerleri fırından hemen çıkarmayın. Fırının kapağını açın ve 10 dakika soğumaya bırakın. Eklerleri ocaktan alıp tepsiye alın ve tamamen soğuyana kadar dinlendirin. Soğuyan keki eklerlerin bir yanından bıçakla kesin. (tamamen yırtmayın kapak gibi açılmalı)
İç kremanın (pasta kreması) yapılışı:
Sütü bir tencereye alın ve şekerin yarısını ilave edip çırpın. Yumurta sarılarını şekerin kalan yarısı ile çırpın ve kaynayan süte ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi koyulaşınca ocaktan alıp tereyağı ve kestane şekerini ekleyin. Kremayı blenderdan geçirip kremayı soğutarak pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. Üzerine yapışması için streçle (streçle) kapatın ve buzdolabına kaldırıp dinlenmeye bırakın. Yarım paket süt kremasını (100 ml) mikserde katılaşana kadar çırpın. Dolaptan aldığınız pastacı kremasının yarısını başka bir kapta çırparak yumuşatın. Çırpılmış süt kremasını pastacı kremasına ekleyin ve hafif, topaksız bir krema elde edene kadar 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız kremayı çentikli cepli krema torbasına koyun.
hizmet:
Açtığınız eklerlerin içine kremayı dikkatlice sıkın. Çikolatayı mikrodalgada veya su banyosunda eritin. Sıvı kıvama gelince güzelce karıştırın ve bir tatlı kaşığı yardımıyla eklerlerin üzerine dökün. Eklerleri servis tabağına alın. İsteğe göre üzerine eritilmiş fildişi çikolata gezdirip servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]