herkese kocaman merhaba,
Haftanın ikinci tarifi hafif bir tatlı olsa da yemek denince aklıma geliyor.
Zerdeçal, zerdeçal ve safran ile renklendirilmiş ve tatlandırılmış bir jel türüdür. Jöle nedir derseniz nişasta, su ve şekerle hazırlanan bir tatlı çeşidi diyebiliriz. Ülkemizde pek yapılmasa da yurt dışında tatlıların yanı sıra et ve sebze de yapılıyor.
Zarda ülkemizin birçok yerinde özel günlerde yapılan bir lezzettir. İlk defa yıllar önce bir çorbacıda yemiştim ve bambaşka bulmuştum. Zamanla farklı yerlerde tattım ve damak zevkime uygun tarifi buldum. Örneğin içine eklenen vanilya ya da gül suyu bana hiç yakışmıyor.
Safran veya zerdeçal fazla kullanıldığında hafifliğini ve rengini kaybettiğini düşünüyorum. Bu yüzden olabildiğince az kullanıyorum.
Bildiğiniz gibi safran pahalı bir baharattır ve bu nedenle zerdeçal yapımında en çok zerdeçal kullanılmaktadır.
Zerdeçal, safran kökü, sarı boya, zerdeçal ve Hint safranı gibi birçok farklı isme sahiptir. Dilerseniz sadece zerdeçal miktarını artırarak zerdeçal kullanabilirsiniz. Bunun için başta 1 tatlı kaşığı zerdeçal eklemenizi ve eğer rengi size çok açık geldiyse ölçüyü yarı yarıya artırmanızı tavsiye ederim.
Baharatları genellikle Tahtakale’deki baharatçılardan alırım. Yerli ve yabancı olmak üzere iki tip satılmaktadır. Uzaylılar biraz daha pahalıdır, ancak rengi ve kokusu çok daha güçlüdür.
Aşk…
İçerik Tablosu
Zerde tarifi malzemeleri
- 2 su bardağı Türk kahveli pirinç 3 çay bardağı şeker 6 su bardağı su 1 küçük tutam safran + 1 su bardağı Türk kahvesi sıcak su 1 yemek kaşığı nişasta + 1 bardak Türk kahvesi su 1 tatlı kaşığı zerdeçal 1 yemek kaşığı kuş üzümü 1 yemek kaşığı çam fıstığı
dekorasyon için:
- Yer fıstığı, kuş üzümü ve çam fıstığı
Zarda tarifi nasıl yapılır?
Pirinci 2-3 su ile yıkayın ve mümkün olduğu kadar suyunu süzüp süzün. Süzülen pirinç, şeker ve suyu tencereye alın. Ara sıra karıştırarak orta ateşte kaynatın. Bir fincan türk kahvesinin içine safranı kaynar suda atıp rengini vermesine izin veriyoruz. Nişastayı bir fincan Türk kahvesinde eritin. Pirinçler pişip hafif patlamaya başlayınca kuş üzümü, yer fıstığı, safran, zerdeçal ve eriyen nişastayı ekleyin. Karışım koyulaşıp boza kıvamına gelene kadar ara sıra karıştırarak 30-35 dakika pişirin. Kıvam alan zerdeçalı bir kepçe yardımıyla tabaklara paylaştırın. Oda sıcaklığına gelip donmaya başlayınca üzerini tamamlayıp buzluğa kaldırın. Bir saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]