Merhaba sevgili arkadaşım,
Benim için iyi bir hafta oldu. Çoğunlukla bilgisayar başında çalıştım ve mutfağa kendim pek girmedim. Dün yeni bir proje için test mutfağındaydım, çok güzel tarifler bulduk ve yakında videoda görüşmek üzere 🙂
Bugün sizlerle uzun zamandır paylaşmayı beklediğim bir tarifim var. Beyaz çok önem verdiğim bir tarif ve gerçekten işe yarayan bir yer bulunca müdavimi oluyorum. Elbette hemen hemen herkesin kendine göre bir tarifi vardır.
Şimdi sizinle gerçekten lezzetli paisa yapmanın mutfak sırlarını paylaşacağım.
- Öncelikle fasulye seçimi çok önemlidir. Benim favorim lacivert fasulye. Yakındaki marketlerde veya bakkallarda bulabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta da fasulyeleri bir gece önceden ıslatıp, suyunu süzüp tatlı su ile kısık veya orta ateşte haşlamak. Lezzeti arttırmak için fasulye suyuna eşit miktarda tuz ve şeker eklemeniz gerekir. Fasulyelerin kabuklarının soyulmaması ve kötü görünmemesi için kaynar suda soğumaya bırakmanız gerekiyor. Sıcakken suyunu süzüp soğuması için soğuk suya koyarsanız pul pul dökülmeye başlar. Son olarak beyazeğinizin taze olması önemli, fazla pişirilirse dağılır, az pişirilirse çıtır çıtır olur. Bu nedenle, canlılığını kontrol etmek için ara sıra bir kaşıkla 1 tane alıp ağzınıza koymalısınız.
Ben yumurta ve tahin yerine biraz domates eklemeyi seviyorum ama siz damak tadınıza göre değişiklik yapabilirsiniz.
Haşlanmış fasulyeyi dondurucu poşetlerinde derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Böylece arenayı çok hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu arada ben yapamam dersem ama yapan olursa da mükemmel beyaz ve ızgara köfteleri Nakliman Köfte’de tadabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Pyaz tarifi malzemeleri
- 2 su bardağı kuru fasulye (fasulye ve şeker) 1 orta boy kuru soğan (fasulye, doğranmış) 1 orta boy domates 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 1 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı toz şeker
sosu için
- 1 su bardağı türk kahvesi zeytinyağı 2 yemek kaşığı sirke suyu yarım limon tuzu 3-4 yemek kaşığı tahin (eklemedim)
yukarı:
- İsteğe göre sumak veya pul biber 2-3 haşlanmış yumurta
Bayaz tarifi nasıl yapılır?
Fasulyeleri bir gece önceden haşlayacağınız tencereye alıp üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar su ilave ederek kenara alın. Sabah şişen fasulyelerin suyunu süzüp tekrar durulayın ve üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar su, tuz ve şeker ilave edip orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın. Domatesleri küçük parçalar halinde kesin. Soğanı uzun ince beyazlar halinde doğrayın ve kıyılmış maydanozla karıştırın. Fasulyeleri süzün ve bir salata kasesine koyun. Önce soğanları, ardından domatesleri ekleyin. Son olarak sosu üzerine dökün ve servis yapın. (Kullanacaksanız haşlanmış yumurtaları bu aşamada ekleyin.)
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]