Merhaba sevgili arkadaşım,
Kurban Bayramı’nın sonuna geldik. Sevdiklerimizle buluştuğumuz, elimizden geldiğince ödevlerimizi yaptığımız güzel bir bayram oldu bizim için.
Annemin elinden bu sene ilk rostoyu yedik. Bilirsiniz, taze et birçok insanı rahatsız edebilir. Özellikle dinlenmediği için etin sertliği ve kokusu sorun yaratabilir. Taze kurban etinin nasıl kızartılacağına dair bazı püf noktaları öğrendim.
Tabi ilk başta açıklamaktan hoşlanmadı ama ben baskı yapınca yazmama izin verdi 🙂 Dün akşam dana rosto pişirdim ve doyamadık.
Şimdi gelelim lezzetli bir kavurmanın püf noktalarına;
Öncelikle kurbanlık hayvanların etleri mümkünse 3 gün buzdolabında (tabii ki normal bir rafta, dondurucuda değil) saklanmalıdır. Dinlenirken, artık et parçalarını kesmenin ve pişirmenin çok daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.
Bir diğer önemli nokta ise, suyu çıkarmadan ve kavurmaya başlamadan önce tuz ve isteğe bağlı baharatları eklemektir. Tuz eti sertleştirir.
Son olarak ete eklediğiniz su kısık ateşte iyice ısındıktan sonra ocağı yakıp yüksek ateşte soteliyoruz. Bu sayede etin dışının karamelize ve çıtır çıtır, içinin ise yumuşak kalmasını sağlar.
Aşk…
İçerik Tablosu
Mangal tarifi için malzemeler (kurbanlık etten)
- 1 kilo dana eti (butundan), 1 orta boy kuru soğan, yarım limon (yaklaşık 4-5 su bardağı)
Kavurma tarifi (kurbanlık et) nasıl yapılır?
Kıymayı tencereye alın. Ete küçük bir soğan ve limon ekleyin. Etin 2 inç üzerine kadar su ekleyin. Tencereyi ocağa alıp yüksek ateşte su kaynayana kadar, su kaynadıktan sonra kısık ateşte et suyunu çekmeye başlayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çeken et fazla yağ bırakmıyorsa 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ekleyip yüksek ateşte etleri kavurmaya başlayın. Üzeri kızarıp suyunu tamamen çekene kadar kavurun ve ocağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirip sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]