Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugün, yıllar önce tanıştığımda adına ve içeriğine şaşırdığım Ege Deniz Mahsülleri tarifim var. Eminim adını hiç duymamış olanlar da aynı duyguları paylaşacaktır 🙂
Bugün evde pişirmemize yardımcı olan sevgili Löplöpçüler ailesi 🙂 İzmir’de bir markette olduklarını ve Twitter’da Ege yosunu resimlerini paylaştıklarını görünce, ordaysanız biraz cheket-bahçe ve turp alın dedim. . Neyse ki kırmadılar ve bu lezzetli otları bizim için İstanbul’a getirdiler.
Etli Şevket-i Bostan, yıllar önce Kivahan’da Ali Usta’dan öğrendiğim bir tarif. Suları ve suları genellikle beyaz ama bana ulaşması biraz uzun sürdüğü için sarıya dönmesine rağmen lezzetinden bir şey kaybetmemiş.
Bir gün mutfakta usta “oğlum Şevketleri getirdin mi” deyince böyle baktım çünkü Şevket dediği şeyler çuval içindeki dikenli yapraklar ve odunsu köklerdi. Ahşap derken şaka yapmıyorum, düzleşmeden önce çok güzeller. Ayıklama sırasında traşlanıp kabukları soyulur ve bu kabuklar yemeklik olarak kullanılır. Bunları kendiniz sıralamaya çalışırken çok zor olabilir, bu yüzden sıralanmış olarak satın almanızı tavsiye ederim.
Yemek yapmayalı o kadar uzun zaman oldu ki ne kadar su kullandığımı unuttum. Bazıları bu tarifi yapmak için düdüklü tencere kullansa da, ben hala eski moda yöntemin hayranıyım. Yemeği hazırlamak için 2. Ayıklarken küçük yaprakları atmayın. Bol tuzlu suda haşlayıp soğuk suya atıp süzdükten sonra yemeklerinizi servis ederken kullanabilirsiniz.
Bu arada temizledikten sonra 1 kilo Cefket Böreği size yaklaşık 600-650 gr bırakıyor bu yüzden dilerseniz et miktarını biraz arttırabilir dilerseniz fazlasını ayırıp kaynatıp meze olarak servis edebilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Illy Safet I Grove tarifi için malzemeler
- 500 gr Şevketi bostan 250 gr kuşbaşı et 2 orta boy kuru soğan 4 yemek kaşığı zeytinyağı 5-6 su bardağı sıcak su
Baharat için:
- 1 yumurtanın sarısı, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı un, tuz
Et bahçesi tarifi nasıl hazırlanır?
Çekirdekli Şevket-i bostanların yeşil kısımlarını kesip 3-4 cm boyunda kesip bol su altında yıkayın. 1 limonu bol suda 15 dakika bekletin. Sudan çıkardığınız şef setlerinin süzülmesine izin verin. Eti tencereye alıp suyunu salıp hafif karamelleşene kadar kavurun. Doğranmış soğanı ete ekleyin, zeytinyağını ekleyin ve bir dakika soteleyin. Süzülen bostanı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. 4 su bardağı sıcak su eklenir ve ara sıra karıştırarak etler ve şişler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Küçük bir kapta yumurta sarısı, un, tuz ve limon suyunu çırpın. Azar azar su ekleyerek yemeği yumuşatın. Pişen yemeğin üzerine sosu kısık ateşte ilave edip karıştırın. Tekrar kaynatın ve ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]