Geçen hafta markette askere yemek pişirir gibi alışveriş yapıyorduk, buzdolabı sebze doluydu. İki gündür pek sebze yiyemiyorum ama biraz daha beklerlerse bozulacaklarını görünce kendimi mutfağa attım. Bulgurlu biber dolmasını pişirmeye başladım.
Sonra gözüme patlıcan takıldı. Aklıma en sevdiğim meze şakşuka geldi, daha önce nasıl yapmışım diye blogumda tarifini ararken şok oldum. Bunca yıldır yaparım ama tarifini yazmak ya da fotoğrafını çekmek hiç aklıma gelmemişti. Ben de patlıcanı doğramanın zamanı geldiğini söyleyerek başladım.
Artık domateslerin ve patlıcanın tadı güzel olduğuna göre, shakshuka zamanı.
Bu arada Twitter’dan gelen bir soruda şakşuka’nın anlamına bakmıştım. Cevabı wikide buldum…
Shakshouka, karışım anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir.
Aşk…
İçerik Tablosu
Shakshuka tarifi malzemeleri
- Kızartmak için 3 adet orta boy patlıcan ve 2 adet yeşil biber sıvı yağda
sosu için
- 3 orta boy domates 1 yemek kaşığı salça 1 orta boy soğan 3-4 diş sarımsak 1 su bardağı su 1 çay kaşığı tuz
Shakshuka tarifi nasıl yapılır?
Patlıcanı soyun ve küpler halinde kesin. 20 dakika tuzlu suda bekletin. Patlıcanı beklerken soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Yeşil biber ve domatesi doğrayın. Yağı tavaya dökün ve ısıtın. Süzülmüş ve kurutulmuş patlıcanları kızartın ve kağıt havlu serili bir tabağa alın. Fazla yağı tavaya alıp soğanı ve sarımsağı biraz tuz ekleyerek soteleyin, biberi ekleyin ve bir dakika daha kavurmaya devam edin. Sarımsak ekleyin ve 1 dakika soteleyin. Domatesleri ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin. Son olarak su ve tuzu ekleyip sos buharlaşana kadar pişirin. Patlıcanı servis tabağına alıp üzerine hazırladığınız sosu döküp servis ediyoruz.
Not: 1-2 saat dinlendirirseniz daha lezzetli olur.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]