Yaklaşık bir aydır yaklaşan yılbaşına uygun bir kurabiye yapmak istiyordum. Ama aceleye getirmemek için sıradan olmasını istemediğim bir günü bekliyordum.
Bu hafta benim için kesinlikle dinlenme ve yeni tatlar deneme haftası oldu. Aylarca süren koşuşturma içinde (okul, eğitim, fotoğraf çalışmaları, projeler vb.) doktor zoruyla da olsa kendime zaman ayırabilmek bana keyif veriyordu.
Bu keyifli havanın sonucunda ortaya yeni yıl ruhuna uygun lezzetli bir pasta çıktı. Yılbaşı Zencefilli Kurabiye, biraz çaba gerektiren ve aceleye getirilmesi gerekmeyen bir tariftir. Tarifi uygularken verdiğim püf noktaları takip ederseniz ağzınızda dağılan lezzetli kurabiyeler elde edeceksiniz.
Kurabiyeler için hazırladığınız tereyağı ve şekeri güzelce çırpın. Kurabiye hamurunu yoğururken kesinlikle mikser kullanmayınız, fazla çırpmadan elde hazırlayınız. Bu sayede dağılmış yapısı ağızda bozulmaz. Kullandığınız pekmezin tadı önemlidir, varsa keçiboynuzu pekmezi size çok yakışacaktır. Öğütülmüş karanfiliniz yoksa 3-4 tane karanfili havanda döverek kullanabilirsiniz. Bisküvi hamuru çok hassastır, bu nedenle hamur açılırken soğuk olmalıdır yoksa tepsiye aktarılırken kırılır. Isıtıldığında daha yumuşak hale gelir. Böyle bir durumda streç filme sarıp tekrar buzdolabında soğutun. Bisküvi hamurunu açarken merdanenin yapışmasını önlemek ve yufkayı bir bezle kaldıracak şekilde üzerine bir parça gererek yayın. Kurabiyelerinizin eşit kalınlıkta olduğundan emin olun, böylece tamamen piştiklerinde yanmaya başlamazlar.
Son olarak yaptığınız kurabiyeleri dilediğiniz gibi süsleyip arkadaşlarınıza ikram edebilirsiniz. Bir kısmını Nutella ile bir kısmını hazır dekoratif süslemelerle renklendirdim.
Not: Yorumlardan sonraki tecrübelerime göre zencefil ve tarçın miktarını azalttım. Ölçülere uyduğunuz ve dinlenmeye bıraktığınız sürece hamur sorunsuz bir şekilde açılır.
Aşk…
İçerik Tablosu
Zencefilli ve Tarçınlı Yılbaşı Pastası Tarifi İçin Malzemeler
- 175 gram tereyağı 1 su bardağı toz şeker 1 yumurta sarısı 3,5 su bardağı un 1 yemek kaşığı kabartma tozu Yarım çay bardağı pekmez Yarım çay kaşığı toz zencefil 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı toz karanfil
Yılbaşı tarifi zencefilli ve tarçınlı kurabiye nasıl yapılır?
Şeker ve tereyağını düşük hızda, ardından yüksek hızda tamamen birleşene kadar karıştırın. Tereyağına 1 yumurta sarısı ve 1/2 su bardağı pekmez ekleyerek bulamaç kıvamına getirin ve çırpmaya devam edin. Karışımı bir kaşık yardımıyla karıştırma kabına alın. Elenmiş un, kabartma tozu ve baharatları ekleyip yoğurun. Hamur toplanıp kaseden ayrıldığında top şekli verip ortasından ikiye bölün ve fotoğrafta üzerini streçleyerek 15 dakika buzlukta bekletin. Katılaşan ve açılacak kıvama gelen hamuru merdane ile un serpilmiş tezgaha alıyoruz. (Hamuru streçlemeniz açmanızı kolaylaştıracaktır) Hamuru yarım santim kalınlığında açıp kalıplarla kesin. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine 2 cm aralıklarla dizin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 7-8 dakika pişirin. Fırından yeni çıkardığınız kurabiyelerin soğumasını bekleyin ve servis tabağına alın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]