Osmanlı mutfağının en meşhur tatlılarından biri de irmik helvasıdır. Yüzyıllardır evlerimizde yapılıyor. Bazen süt, bazen antep fıstığı içerir ama her zaman hafif bir tada sahiptir.
Helva yaptığımda üzülüyorum. Aklıma hep gidenler gelir, ne zaman bir yakınımızı kaybetsek, ailenin kadınları merhum için helva pişirir, taziyeye gelenlere ikram eder. Bu geleneğin nasıl ortaya çıktığını gerçekten merak ediyorum.
Çok üzülmeden ve derin düşüncelere dalmadan sizi helva tarifimle baş başa bırakıyorum.
Tarifin hazırlanışını burada görebilirsiniz.
Yakında görüşürüz…
Aşk…
İrmik helvası tarifi için malzemeler
- 1 su bardağı irmik 1 su bardağı toz şeker 2 su bardağı süt VEYA (1 su bardağı su + 1 su bardağı süt) 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin 4 yemek kaşığı çam fıstığı – isteğe bağlı olarak fındık ve çekilmiş ceviz
İrmik helvası tarifi nasıl yapılır?
Süt ve şekeri küçük bir tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Şeker eridikten sonra ocaktan alın. Düz bir tavaya tereyağını koyup içine fıstıkları ekliyoruz. Fıstık ve irmik koyulaşana kadar orta ateşte tahta kaşıkla karıştırın. İrmik istediğiniz renge gelince sütü ekleyin. Dikkatli olun çünkü çok fazla ısı yayar. Kısık ateşte irmik sütü çekene kadar pişirin. Ocaktan alın ve pirinç kadar ince olunca bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak 10-15 dakika bekletin ve sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]