Vücudumuzda işleyişi sağlayan sindirim sistemi, solunum sistemi ya da sinir sistemi gibi bazı sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmeleri için ise vücudun dışarıdan bazı besin içeriklerini alması ve günlük kalori ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Besinler ile alınan protein, vitamin, mineral, karbonhidrat ya da yağlar vücudumuzda bulunan sistemlerin ihtiyaçlarını karşılayarak, sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi açısından son derece önemlidir. Bütün bu besin gruplarının dengeli bir şekilde tüketilmesi de yine sağlıklı bir vücut için son derece önemlidir. Besin grupları içerisinde et ürünlerinin sağlıklı beslenmedeki rolü ise ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü et ürünleri içerisinde insan vücudu için son derece büyük önem taşıyan protein ve vitaminler bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyen bir birey sahip olduğu 1 kilogram için günde 1 gram protein tüketmelidir. Sığır, dana ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen kırmızı et çeşitlerinin 100 gramlık porsiyonlarında elde edilen hayvana göre protein oranı 18 gram ila 20 gram arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı et içerisinde yine elde edilen hayvana göre değişkenlik gösterse de B12 başta olmak üzere B1, B6 vitaminleri ile demir, çinko ve fosfor gibi oldukça önemli mineraller bulunmaktadır.
Et Ürünleri ve Kolesterol Düzeyleri
Son zamanlarda kolesterol ile ilgili yapılan araştırmalar bu konuda birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Kolesterol en basit tanımı ile hayvan hücrelerinin zarında bulunan, vücutta başta endokrin ve sindirim sistemi olmak üzere bazı görevlerin yerine gelmesini sağlayan bir çeşit yağa benzeyen bir maddedir. Kolesterol vücutta sentezlenen bir yağ türü olmasının yanı sıra et ürünleri gibi hayvansal besinler ile de dışarıdan alınabilmektedir. Sağlıklı bir vücut için kolesterol seviyesinin dengede olması son derece önemlidir. Bu yüzden et ürünleri tüketenler kolesterol konusunda dikkatli olmalıdırlar. Et ürünleri içerisinde yer alan kolesterol düzeylerine genel olarak baktığımız zaman her ne kadar hayvandan elde edilen yere göre düzeyler değişkenlik gösterse de sığır etinde kolesterol oranı 62-67 mg arasında değişmektedir. Bu oran dana etinde 48-60 mg arasında değişirken koyun etinde ise 76-72 mg aralığında bulunmaktadır.
Et Ürünleri ile Alınan Besin Öğeleri
Et ürünleri sahip oldukları zengin besin içeriği ile en sağlıklı besinler içerisinde yer almaktadır. Özellikle kırmızı et içeriğinde yer alan yüksek miktardaki protein, vitamin ve mineraller insan sağlığı için son derece faydalıdır. En çok tüketilen et ürünlerinden olan kırmızı et ürünlerine baktığımızda yağ oranına göre besin değeri değişse de kırmızı et içerisinde yüksek miktarda protein bulunmaktadır. Protein başta olmak üzere, B grubu vitaminleri, fosfor, demir ve çinko gibi insan vücudu için son derece faydalı mineraller bulunmaktadır.
Et Ürünlerinin Düzenli Kullanımı ve Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenme düzeni vücudun ihtiyacını oluşturan besinlerin dengeli tüketimine bağlıdır. Dengeli beslenmek için tüketilmesi gereken başlıca besinlerden biri de et ürünleridir. Et ürünleri içerisinde yer alan özellikle protein, insan vücudunun temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre et ürünlerinin düzenli kullanımı vücudun protein ihtiyacını oldukça önemli bir miktarda karşılamaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme için et ürünlerinin düzenli kullanımına dikkat etmek son derece önemlidir.
Erşan Et olarak bu yazımızda et ürünlerinin sağlıklı beslenmedeki rolü ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Et ürünlerinin sağlıklı beslenmedeki rolü ve benzeri içeriklere sitemizin blog kısmından ulaşabilirsiniz. Ayrıca taze eti en sağlıklı ve en lezzetli hali ile tüketmek istiyorsanız Erşan çiftliğinde yetiştirilen, veteriner hekimlerin kontrolünde uzman kasaplar tarafından kesilerek hazırlanan Erşan taze et çeşitlerine mutlaka göz atmalısınız.