10 dak.
Hazırlama Süresi
İçindeki değerli bileşenler sayesinde; bağışık sistemini güçlendirici, ağrı kesici, iltihap önleyici, antiseptik ve anti-kanserojen etkiler gösteren zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlara göre zerdeçal uzun süreli ve düzenli kullanıldığında alzheimer, kanser, romatizma ve depresyon gibi hastalıklardan koruyor. Ayrıca bilinen en güçlü alkali madde olan zerdeçal, vücudu ağır metallerden koruyarak detoks etkisi gösteriyor. Özetle zerdeçal tüketmek için pek çok nedenimiz var ve zerdeçalı çayını yaparak tüketmek en pratik ve keyifli tüketme yöntemlerinden biri. Peki zerdeçal çayı nasıl yapılır, farklı zerdeçal çayı tarifleri nelerdir? İşte herbiri birbirinden şifalı zerdeçal çayı tarifleri.
İçerik Tablosu
Kök Zerdeçal ile Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
- 1 boğum taze kök zerdeçal
- 1 boğum taze kök zencefil
- 1 adet limon
- 1 su bardağı su
1. Zerdeçal ve zencefili kabuklarıyla birlikte yıkayın.
2. Ardından 1 su bardağı suyu kaynatın ve 5 dakika dinlendirin.
3. 1 adet limonun kabuğunu ince bir tabaka halinde rendeleyin veya sebze soyucu ile sıyırın.
4. Çayı demleyeceğiniz kabın içine zerdeçal, zencefil, limon kabuğu ve suyu ekleyin.
5. Daha sonra kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
6. Demlenmesi için 10 dakika bekleyin.
7. Bu çayı günde 3 defa tüketebilirsiniz.
Karabiberli Toz Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- Çeyrek çay kaşığı karabiber
- Çeyrek çay kaşığı toz zencefil
1. İlk olarak demliğe malzemelerin tümünü ekleyin.
2. 5 dakika kaynatın.
3. Kaynadıktan sonra ocaktan alın.
4. Son olarak 3 – 5 dakika dinlendirin.
5. Arzunuza göre ılık veya soğuk içebilirsiniz.
Tarçınlı Karabiberli Taze Zerdeçal Çayı Tarifi
- 2 su bardağı su
- Bir boğum taze zerdeçal
- Bir boğum taze zencefil
- 2 adet çubuk tarçın ya da 1 çay kaşığı toz tarçın
- 6 adet tane karabiber ya da çeyrek çay kaşığı toz karabiber
- Yarım limonun suyu
- Çeyrek çay kaşığı deniz tuzu
1. İlk olarak demliğe suyu ilave edin ve kaynatın.
2. Zerdeçal ve zencefilin kabuklarını soyun ve rendeleyin ya da minik minik doğrayın.
3. Kaynattığınız suyun içine limon suyu hariç tüm malzemeleri ilave edin.
4. Ardından 10 dakika kısık ateşte pişirin.
5. Sürenin sonunda demliği ocaktan alın ve 5 dakika dinlendirin.
6. Çayı bardağa süzün ve limon suyunu da ilave ederek tüketin.
7. Arzunuza göre bal ile lezzetlendirebilirsiniz.
Limon Suyu ile Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
- 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- Yarım limonun suyu
- 2 su bardağı su
1. Suyu demliğe alın ve kaynatın.
2. Kaynattığınız suyu ocaktan alın. Daha sonra içine zerdeçal ve zencefili ekleyin ve ardından karıştırın.
3. Hava almayacak şekilde üzerini kapatın ve 10 dakika dinlendirin.
4. Son olarak, dinlendirdiğiniz çaya limon suyunu da ilave ederek, tüketin.
Püf Noktaları, Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Zerdeçal emilimi güç bir besindir. Bu nedenle emilimini kolaylaştırmak için kaynatılması ya da emilimi destekleyici zencefil, karabiber veya kimyon gibi baharatlar ile karıştırılarak tüketilmesi gerekir. Karabiber ile tüketiminde kullanacağınız karabiber miktarı; 1 cm kalınlığında kestiğiniz taze zerdeçal için çeyrek çay kaşığı ve 1-2 çay kaşığı toz zerdeçala da yine çeyrek çay kaşığıdır.
• Aşırı zerdeçal tüketiminin olumsuz etkilerinden korunmak için günlük zerdeçal tüketimini toz zerdeçal için sabah 1, öğlen 1, akşam 1 olmak üzere toplam 3 çay kaşığı ile sınırlandırmaya özen gösterin. Taze zerdeçalı ise 1 cm kadar kesip kullanabilirsiniz.
• Zerdeçal tüketiminde önceliği taze zerdeçala verin. Toz zerdeçal kullanacaksanız güvenilir bir satıcıdan temin edildiğinden ve bayat olmadığından emin olun.
• Toz zerdeçalın güvenle tüketilmesi için ağzı sıkıca kapatılmış cam bir kavanozda, karanlık bir ortamda saklanması öneriliyor.
• Son olarak zerdeçal çayını damak zevkinize uygun hale getirmek için elma dilimleri ya da bal başta olmak üzere çeşitli bitki, meyve veya baharatlar ile lezzetlendirebilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]