Hatay Usulü Bakla Ezmesi Mezesi

Merhaba, bugün sizlerle Antakya’ da pazar kahvaltılarında ekstra bir lezzet olan bakla ezmesi tarifini paylaşmak istiyorum. Antakya’ da çarşı hamamlarının külhanlarında uzun sürede pişirilen bu eşsiz  lezzeti evde de hazırlayabilirsiniz. 

Öncelikle baklayı iyice yıkayıp geniş bir çelik tencerede üzerini 4 parmak kadar geçecek su ile akşamdan ıslatıyoruz. 

Kuru bakla kabuklu ve kabuksuz olarak satılıyor, ben kabuklu olanı kullandım. Tadının daha güzel  ve vitaminin daha fazla olduğunu düşünüyorum.Ertesi gün kalan suyu boşaltıp (aslında pek suyu kalmıyor) tekrar üzerini 2 parmak kadar geçecek su ekleyip önce orta ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye başlayalım. 

Üzerinde oluşan köpükleri kaşık ile alalım. İyice pişince baklanın iç kısmı yumuşacık olunca ocağı kapatalım. Tencerenin kapağını kapatarak 20dk kadar dinlendirelim. 

Bir blendır yardımıyla baklayı krema kıvamına getirelim. Limonların suyunu sıkalım. Sarımsakları iyice ezelim. Krema kıvamındaki baklaya limon suyunu, sarımsakları, tahini, dilediğiniz miktarda tuzu ekleyip biraz daha blendır yardımıyla karıştıralım. 

Hazırlamış olduğumuz bakla ezmesini porsiyonluk hafif çukur bir tabağa alalım. Üzerine bolca kimyon, kırmızı pul biber ve incecik kıyılmış maydanoz döşeyelim. Turşu, doğranmış domates, taze biber ve olmazsa olmazı kızarmış ekmek, pide ile servis edelim. 

Afiyet, şifa olsun. Sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın