Şam börekleri çok lezzetli bir sokak yemeğidir. Benzer tipler sadece Arap Yarımadası’nda değil, Uzak Doğu ülkelerinde de üretilmektedir. Kimi kıymalı, kimi sebzeli…
am Böreği, Türk mutfağından Piş ve Çiğ Böre’ye çok benzer. Ancak iç harcı diğerlerinden farklı ve zengindir. Oldukça doyurucu olan Şam böreği, hazırlanış kolaylığıyla da dikkat çekiyor.
Bu böreğin kızartılması saniyeler alır, bu da ortalama 30 dakika sürer. Harika bir kahvaltının yanı sıra çayın yanında harika bir atıştırmalık olabilir. Umarız denediğinizde beğenirsiniz. Afiyet olsun!
Dersler
hamur malzemeleri
- 4 su bardağı beyaz un
- 1 su bardağı ılık su
- 10 gr. taze maya
- 1 çay kaşığı tuz
İç harç bileşenleri
- 250 gr. kıyma
- 1 soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1.5 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 su bardağı su
yapılışı
Önce mayayı suda eriyene kadar karıştırın. Unu bir karıştırma kabına eleyin. Üzerine tuz serptikten sonra içine mayalı karışımı dökün ve yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
Bu sırada pirinci güzelce yıkayıp kaynar suda biraz tuz ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış pirinci boşaltın.
Kıyılmış eti tavaya aktarın. Üzerine yarım su bardağı su ekleyip suyunu çekene kadar kavurun.
Hazırlanan kıymanın üzerine haşlanmış pirinç, ince doğranmış soğan, ince kıyılmış maydanoz ve baharatları eleyip iyice karıştırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp un serpilmiş tezgahta kek kalıbı büyüklüğünde açın. İç harcınızdan ikiye böldükten sonra yarım ay şeklinde kapatın.
Bir tavada az yağda iki tarafını da altın rengi olana kadar kızartın.