Ayrıca çok kolay. Ancak haşhaşlı kek yaparken her şeyin güzel ve lezzetli olması için akılda tutulması gereken birkaç püf noktası vardır. Haşhaşlı çörekler kesinlikle bayram, kandil gibi özel günlerde Orta Anadolu’da yapılır.
haşhaşlı çörek malzemeleri
- 6 veya 7 su bardağı un
- 2 yaş maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağından biraz az rendelenmiş haşhaş ve sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı (üzerine)
- 1 su bardağı sıvı yağ
haşhaşlı çörek yapmak
Haşhaşlı kek için en önemli şey hamurun iyi bir fermantasyonudur. Öncelikle maya, un ve tuz bir kapta ılık su ile karıştırılır ve eritilir. Maya çözüldükten sonra 10 dakika bekletin. Daha sonra eriyen maya un ile karıştırılır. Yağ ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın. Unu koyulaştırmak için su kullanılması gerekiyorsa ılık su kullanılmalıdır. Hamur hazırlandıktan sonra mayalanmaya bırakılmalıdır. Haşhaşlı kek için hamurun mayalanması önemli olduğu için en az yarım saat ılık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Daha sonra haşhaşlı kek hamuru mayalanırken şişmeye başlar. Baktığınızda, açıkça fermente edilmiş. Daha sonra hamur eşit parçalara ayrılarak beze yapılır. Bu bezler elle büyütülür. Hamurun üzerine yağ ve haşhaş dökün. Tüm parçalar üst üste dizilir ve tek parça haline getirilir. Daha sonra kesilen parçalar bıçakla birbirine geçmeli rulo şeklinde katlanır. Bu işlemden sonra haşhaşlı kek hazır. Fırın tepsisi tereyağ ile yağlanır ve tüm parçalar yan yana dizilir. Haşhaşlı kekin üzerine yumurta sarısı sürün ve kızarana kadar fırına koyun. Haşhaşlı kek fırına atılmadan önce ayrıca mayalanması için tepside bekletilir. Pişirdikten sonra çay servis edebilirsiniz.