Kayseri Yağlama Tarifi (Şebit) – My Sweet Food

Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Et yemekleri ile tanınan Kayseri yöresine özgü bu yemek, birçok malzeme ve işçilikle harika bir lezzet yaratıyor.

Adı şebit olan kayseri yağı, kek gibi görünen ve lezzeti katmanlarında gizli olan iri bir besindir. En popüler et ürünlerinden biri olan Kayseri yağı, görünümü ve mükemmel aroması ile dikkat çekiyor. Kolaylıkla temin edilebilen malzemelerden yapılmıştır.

Yufka, kıyma, yoğurt ve salça sosu içerir. Biraz lahmacun ve lazanya gibi. Hiç denememiş olanlara tavsiye ederim.

Kayseri tereyağı tarifi için hamuru hazırlamaya başlayalım. Bir karıştırma kabına ılık su, süt, tuz, şeker, yağ ve mayayı koyun ve iyice karıştırın. Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak bir hamurla yoğurun. Üzerini örtüp yarım saat mayalanmaya bırakın.

Bu arada iç harcını hazırlayalım. Soğanı bir rondoya çekip suyunu sıkalım. Biberi küçük parçalar halinde kesin. Herkes robot üzerine çizim yapabilir. Domatesleri ve sarımsağı rondonun içine sürükleyelim.

Büyük bir tencereye kıymayı koyun. Suları buharlaşana kadar pişirelim. Ardından sıvı yağı ekleyip kavurun. Soğanları ekleyelim. Biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından domates salçasını ekleyin.

En son domates ve sarımsağı ekleyip 5-6 dakika pişirelim. Tuz ve baharatları ekleyin. Siz zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Suyu ekleyip 1-2 dakika pişirin ve altını kapatın.

Mayalı hamurdan uzun bir rulo yapalım. Önce ortasından keselim. Daha sonra her bir parçayı 6’ya kesin. Toplam 12 adet beze olacak.

Her bezeyi inceleyip servis tabağı büyüklüğünde açalım. Bir tavada yuvarlanan yufkayı ileri geri pişirelim. Pişen yufkayı bez üzerine serelim.

Bir yufkayı geniş bir servis tabağına alın. Ayarları koyalım.

Öyleyse bir hamur daha koyalım ve biraz daha çamur koyalım. Hamur ve çamur bitene kadar üst üste koyalım. Üzerine çamur koyalım.

Zincirleri 4 eşit parçaya ayıralım.

Yoğurdun içine dövülmüş sarımsağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Her shabbit’e bir kaşık koyalım. Kalan yoğurtla servis edelim. Sosu için sıvı yağı tencereye alıp eritelim. Domates salçasını koyup biraz kavuralım. Son bir kez su ekleyip kapatalım.

Sosu salçaların üzerine dökelim.

Kayseri Yağlama (Şebit) servise hazır, afiyet olsun.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın